maandag, 25 september 2017
20:30

Gustav Mahler slingert zijn luisteraars heen en weer tussen uitersten: het triviale en het verhevene, het tijdelijke en het eeuwige, mededogen en spot. Hij maakt in zijn muziek de eindeloze veelzijdigheid hoorbaar.

Zijn werken doorkruisen alle denkbare werelden: onschuldige vogelgeluidjes krinkelen rond cynische dodenmarsen, complex contrapunt paradeert aan de zijde van banale volksmuziek, eindeloze elegische melodieën nestelen zich naast plompe boerendansen.

In het eerste deel van dit openingsconcert (Des Knaben Wunderhorn) overheerst de sfeer van het alledaagse, in een eeuw waarin mannen nog vooral soldaten waren en vrouwen moeders, maar waarin de échte emoties allicht precies dezelfde waren als vandaag. In het tweede deel (Der Abschied) vindt een indrukwekkende verdieping plaats, waarbij de alledaagsheid vervaagt in een tijd die niet meer meet- of vatbaar is.

Programma

Gustav Mahler: Des Knaben Wunderhorn, Der Abschied (Das Lied von der Erde)

Openingsconcert Academiejaar 2017 KU Leuven / sponsors: Peeters drukkerij - uitgeverij - boekhandel & BNP Paribas Fortis

INLEIDING

Pieter Bergé, 19:45, Kleine Aula Maria Theresia

Uitvoerders

Oxalys

Oxalys verwierf een grote reputatie in de uitvoering van arrangementen van symfonieën en liedercycli van Gustav Mahler de voorbije jaren. Met de uitvoering van de bewerking van Des Knaben Wunderhorn (een première voor België) voegt het ensemble een nieuwe parel toe aan zijn indrukwekkende Mahler-kroon.

Website Oxalys

Margriet van Reisen

De Nederlandse mezzosopraan Margriet van Reisen studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Utrecht en volgde hierop een opera-opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Ze soleerde bij grote professionele orkesten in Nederland, maar ook internationaal. In 2006 maakte ze met Oxalys en André Post een opname van Das Lied von der Erde.

Website Margriet van Reisen

Henk Neven

In 2011 ontving de Nederlandse bariton Henk Neven de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding in Nederland voor klassieke musici. Hij werkte samen met grote orkesten en vertolkte uiteenlopende rollen in opera’s als Don Giovanni, Carmen en Castor et Pollux.

Website Henk Neven

Programmaboekje

Gustav Mahler

"Die Gedanken sind frei"

Download

Aula Pieter de Somer

Charles Deberiotstraat 24
3000 3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2


Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.