Gesprek in Barbóék

Over Julian Barnes' Sjostakovitsj-novelle

Succesauteur Julian Barnes publiceerde begin dit jaar een novelle over Dmitri Sjostakovitsj: Het tumult van de tijd. Balancerend op de grens van realiteit en fictie wakkert dit boek de oude controverse aan rond de 'oude' en de 'nieuwe' Sjostakovitsj. Het festival gaat hierover in gesprek met Francis Maes, Sjostakovitsj-kenner en auteur van Geschiedenis de Russische muziek.

Gesprek met Francis Maes: di 20 sep, 20u, Barbóék (Schrijnmakersstraat 17, 3000 Leuven).

Gratis, wel te reserveren met het reservatieformulier.

Sjostkovitsj staat centraal tijdens het openingsconcert: Het tumult van de tijd / Utopie van de zegbaarheid op 26 sep

Uw gids bij het festivalprogramma 2016

Luisteren naar de 20e eeuw

De festivalcursus stelt scherp op de oorlogswerken van Sjostakovitsj en Messiaen, de bonte klankenweelde van Prokofiev, de soms verwarrende vernieuwingen van Schönberg, en de wonderbaarlijke miniaturen van Satie. Als toemaatje bent u van harte welkom op het Minisymposium.

Cursus: do 22 - 29 sep en 13 okt, 20u tot 22u, Huis van de Polyfonie / Minisymposium 22 okt (zie verder aub) / Concerten: ma 26 sep - di 25 okt, 20.30u.

Cursusprijs: € 86 - € 80 (met Davidsfonds Cultuurkaart) incl. programmabundel plus twee concerttickets t.w.v. € 45.

Inschrijvingen en info www.davidsfonds.be 016/310 670

org. Davidsfonds, i.s.m. Huis van de Polyfonie

Symposium In het zog van De Leeuw

De toekomst van de muzikale ensemblecultuur

Reinbert de Leeuw heeft, samen met enkele illustere kompanen, een gigantische impact gehad op het concertleven in Nederland en daarbuiten. Als één van de beruchte Notenkrakers, bond hij reeds als jongeling de strijd aan met de gevestigde orkestcultuur. Het protest was niet zozeer gericht tegen de orkestcultuur an sich, als wel tegen het monopolie ervan. Vanuit die beweging ontstond een nieuwe dynamiek, met de opkomst van kleinere ensembles als belangrijkste gevolg. De oprichting van het Schönberg Ensemble, waarvan Reinbert de Leeuw jarenlang de vaste dirigent was, bekleedde daarbij decennia lang een cruciale positie.

De ensemblecultuur bestaat vandaag nog steeds, maar heeft het niet makkelijk om zich te handhaven. Daarom stelt zich meer dan ooit de vraag naar hun identiteit: Hoe kunnen ensembles vandaag de dag overleven, nog los van de subsidieproblematiek? Hoe kunnen of moeten ze een eigen identiteit nastreven en behouden, hoe dienen ze zich te positioneren ten aanzien van andere muziekinstellingen, festivals, componisten en publiek? Deze en andere vragen komen aan bod in een reeks van statements en discussie met betrokken uit het werkveld zelf.

Symposium: di 4 okt, 14u tot16u, Hollands College (Janseniusstraat 2 Leuven)

Gratis, u moet wel intekenen met het reservatieformulier.

Org.: Metaforum Leuven, MATRIX i.s.m. Festival 20/21

Amarant cursus n.a.v. Prokofjev Challenge

Sovjet-muziek na de Revolutie: van experiment tot doctrine

Wanneer Rusland omgevormd wordt tot de Sovjet-Unie zullen componisten in eerste instantie een positieve invloed ervaren van het gewijzigde klimaat. Vernieuwing en experiment worden toegejuicht. Wanneer Stalin aan de macht komt, zal de vrijheid van de componisten geleidelijk, en genadeloos, aan banden worden gelegd.

Docent: Yves Senden

Cursus: ma 10 okt, van 14u tot 16.30u, Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven

Cursusprijs: € 12 (Leden € 10). Inschrijvingen en info www.amarant.be

De Russische muziek staat centraal tijdens o.a. Het tumult van de tijd / Utopie van de onzegbaarheid op 26 sep en Prokofjev Challenge op 16 okt.

Minisymposium Kosmos²

De harmonie der sferen

Het concertprogramma van Kosmos² (za 22 okt) hoort thuis in een eeuwenlange traditie van fascinatie voor de klanken van het universum. Het minisymposium licht deze fascinatie toe vanuit verschillende invalshoeken. U krijgt inzicht in de esthetische, muzikale en wetenschappelijke aspecten van de ‘harmonie der sferen’.

Minisymposium: za 22 okt, 14u tot 17.15u, Klein Aula Maria Theresia
gratis

i.s.m. Alumni KU Leuven, Davidsfonds

Het mini-symposium sluit naadloos aan bij het avondconcert Kosmos2 / Utopie van de hoorbaarheid op 22 okt.

Inleiding op de concerten

De Novecento-concerten worden ingeleid, drie kwartier voor aanvang, behalve het concert Van Verklärte Nacht tot Pierrot Lunaire op 3 okt. Dan vertelt Reinbert de Leeuw tussen twee werken door, over de muzikale en esthetische keuzes van Schönberg.

Het lecture-recital+concert op de themadag Prokofjev Challenge op 16 okt, bestaat uit twee delen: eerst een kennismaking met diens eerste strijkkwartet met toelichtingen en live-fragmenten, daarna de integrale uitvoering van het werk.

gratis

Programmaboekjes en -bundel

Het Transit-programmaboekje is je gids door het Transit-weekend met per concert tekst en uitleg en praktische informatie.

De teksten worden ook online gepubliceerd op www.festival2021.be.

te koop op de concertlocatie, aan € 2

Programmavoorstelling (reeds afgelopen)

Blitzbezoek aan de muzikale 20e eeuw

Wees als eerste op de hoogte van alle details en kom naar de Programmavoorstelling op woensdag 10 juni. In een presentatie van anderhalf uur stelt curator Pieter Bergé het Novecento-programma aan u voor. Welke werken worden er gespeeld, wat is het achterliggende concept per concert en welke uitvoerders staan op het podium? Terwijl u geniet van een drankje, wordt u telkens weer binnengeleid in een ander muzikaal universum.

Wo 10 juni om 14u of 17.30u
Radiohuis Leuven (Boekhandelstraat 2, ingang via Muntstraat).

Reserveer uw gratis ticket(s) met het reservatieformulier.