Festival 20/21 of de klassiekers van de toekomst

Festival 20/21 legt een uniek focus op de schitterende muziek van de 20e en 21e eeuw, in al haar rijkdom en veelzijdigheid. Novecento staat voor de 20 in het logo en brengt de muzikale goudmijn van de 20e eeuw tot bij een breed publiek. Transit gaat over de muziek van de 21e eeuw en staat voor avontuur en ontdekking én een rotsvast geloof in de creatieve impulsen van vandaag.

Novecento 2016

Novecento heeft een missie! Elk jaar opnieuw neemt het festival een frisse duik in het ontzaglijk rijke repertoire van de 20e-eeuwse muziek. Daarbij is er steeds aandacht voor enkele jonge ‘klassiekers’, zoals bijvoorbeeld Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire, Sergej Prokofjevs Oorlogssonates of Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps.

Nog belangrijker echter is de ambitie van het festival om telkens ook enkele onvolprezen meesterwerken aan de vergetelheid te onttrekken. De keuze is ruim, want de vergetelheid hardnekkig. Op de editie 2016 staan onbekende parels op het programma van Bohuslav Martinů, George Crumb, Peter Eötvös, Pavel Haas, Karlheinz Stockhausen, Michael Gordon, Kazuo Fukushima en Steve Reich. Als Novecento bij elk van u één kleine vonk van fascinatie kan doen overslaan, dan is haar missie voor dit jaar alvast geslaagd. Het festival blijft inderdaad een plek voor ontdekkers, voor nieuwsgierige luisteraars die geen deur ongeopend willen laten.

Eregast van deze festival-editie is de Nederlandse musicus Reinbert de Leeuw, die op 4 oktober een eredoctoraat van de KU Leuven zal ontvangen. Als geen ander vertegenwoordigt hij het hierboven geformuleerde Novecento-credo: het volle geloof in de communicatieve kracht van de muziek van de 20e eeuw, de zekerheid dat deze muziek ons helpt onze wereld van binnenuit te begrijpen, en het voorzichtige vermoeden dat ze ons zelfs een ‘beetje’ beter kan maken!

Pieter Bergé curator Novecento


Transit 2016

Dit jaar overleed Pierre Boulez, maar zijn boude uitspraken zinderen nog na, zoals deze uit 1975: “Ik geloof dat een beschaving die enkel bewaart er één is die zal vergaan omdat die bang is om vooruit te gaan en meer belang hecht aan herinnering dan aan de toekomst.” De mengeling van ongebreideld geloof in muzikale vooruitgang, lekker polemisch tekeer gaan en een vleugje dogmatisch denken over esthetiek typeerden Boulez. Tegelijk toont zijn statement een positieve gedrevenheid om te creëren, te vernieuwen, te experimenteren en de artiesten van morgen een podium te bieden. En dat is exact wat Transit ook dit jaar weer doet: passioneel de muziek van de 21e eeuw brengen, in al haar verscheidenheid. Het levert een weekend op vol premières en spannende ontdekkingen.

Achteruitkijken mag wél, zo bewijst Michael Finnissy, dit jaar 70, die centraal staat in twee concerten: folksongs gefilterd door Beethoven of Schumann-liederen brengt hij naar de 21e eeuw. B’Rock koppelt het instrumentarium van de barok aan avontuurlijke geluiden en Frederik Neyrinck blaast de blokfluit nieuw leven in.

Maar multimedia, elektronica en ruimtelijke effecten vormen misschien wel de belangrijkste verbinding tussen de werken op dit programma: de elektronica van Stefan Prins met het Trio Accanto, de wisselwerking van video met drie creaties voor gitaar bij Nico Couck of de bezwerende mix van drones met visuele projecties in het allereerste Transit Late Night Concert met ChampdAction. Het slotconcert is dan ook toepasselijk geen concert, maar een totaalervaring waarin muzikanten, publiek en de ruimte zelf flexibel worden en iedereen midden in de actie zit.

Maarten Beirens algemeen directeur en artistieke leiding Transit


Historiek

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant is een afdeling van vzw Samenwerkende vereniging Festival van Vlaanderen. Deze afdeling werd opgericht in 1995 onder impuls van de nieuwe provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven, de KU Leuven en enkele bedrijven.

Profiel 1995 - 2005

De eerste jaren staat in Leuven zowel polyfonie, 20ste-eeuwse als klassiek-romantische muziek op het programma. Deze keuze was gemotiveerd door de intentie om kwaliteitsvolle muziek uit de marge (polyfonie en 20ste eeuw) een prominentere plaats te geven. In 2000 start TRANSIT, een festival voor hedendaagse muziek. In Vlaams-Brabant krijgen de klassieke concerten een gemengd programma geïnspireerd op het programma in Leuven.

Profielwijziging 2006

In 2006 worden drastische artistieke keuzes gemaakt. De concerten in Leuven focussen voortaan op de muziek uit de 20ste eeuw/NOVECENTO én de 21ste eeuw/TRANSIT.

Nieuwe naam 2015

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant krijgt een nieuwe naam ‘Festival 20/21’. De focus blijft gericht op de onuitputtelijke muziekbronnen van de 20e (Novecento) en 21e eeuw (Transit).

Festival 20/21 is lid van / is a member of: Festival van Vlaanderen www.festival.be & European Festivals Association (EFA) www.efa-aef.eu

Subsidiënten en sponsors