Festival 20/21 of de klassiekers van de toekomst

Festival 20/21 legt een uniek focus op de schitterende muziek van de 20e en 21e eeuw. Novecento staat voor de 20 in het logo en brengt de muzikale goudmijn van de 20e eeuw tot bij een breed publiek. Transit gaat over de muziek van de 21e eeuw en staat voor avontuur en ontdekking én een rotsvast geloof in de creatieve impulsen van vandaag.

Novecento 2017

De 20e eeuw ligt intussen bijna twintig jaar achter ons. Toch lijkt het alsof we vandaag haar onuitputtelijke rijkdom nog volop aan het ontginnen zijn. Week na week delven musici ‘nieuwe’ meesterwerken op; ze verfrissen onze oren, verruimen onze muzikale geest, en dagen ons luisteren uit. Ze openen daarbij ook nieuwe werelden naast het comfortabele en gelukzalige rijk van de pure ‘herkenning’ .

Novecento stimuleert onverminderd de speurtocht naar onderbelichte meesterwerken. Natuurlijk is ons festival ook verknocht aan de klassiekers van de 20e eeuw, maar bovenal houdt het ervan om deze te verbinden met werken die minstens evenveel kwaliteiten hebben, maar – om welke redenen dan ook – minder bekendheid genieten. Daarom presenteren we in deze editie een groot aantal dubbelportretten: Sjostakovitsj en Oestvolskaja, Ravel en Enescu, Debussy en Szymanowski, Stravinsky en Schulhoff, en ga zo maar door. De minder gekende componisten zullen daarbij niet alleen uit de schaduw kunnen treden van hun bekendere collega’s; ze zullen vooral ook een nieuw en licht kunnen werpen op de haast grenzeloze rijkdom van de recente muziek.

Novecento is bovenal een festival voor open geesten: voor muziekliefhebbers die zich graag op sleeptouw laten nemen, zowel op bekende als minder bekende paden, maar steeds met de diepe wens om verrast en verwonderd te worden. Deze wens te helpen verwezenlijken is de eigenlijke bestaansreden van ons festival. Daarom is Novecento voortdurend op zoek naar werken die ten onrechte veronachtzaamd zijn; en daarom ook werkt het festival steevast samen met musici die niet alleen uitstekende uitvoerders zijn, maar bovendien ook bondgenoten in deze boeiende queeste.Pieter Bergé curator Novecento


Transit 2017

Transit wil de muziek van nu tonen en dan bij uitstek die dingen waarvan wij vermoeden dat ze ook morgen relevant en, wie weet, zelfs toonaangevend zullen zijn. Het geloof de ‘sound of tomorrow’ al in ‘sneak preview’ te tonen.

Een heerlijk spannende sprong in het semi-onbekende. Maar het is een sprong vol vertrouwen: in de creativiteit van de componisten, in de roekeloze verkenning van nieuwe media, vormen en concertformules en in de inspirerende ontmoeting tussen vertolkers, componisten en publiek. De affiche oogt dit jaar relatief jong, al zitten daar al gevestigde namen bij als Alexander Schubert (Zwerm) of Jennifer Walshe (HYOID) of Bart Vanhecke en Francesco Filidei (HERMESensemble).

Deze editie biedt een boel nieuwe ontdekkingen, zowel bij de uitvoerders, met de New Yorkers van Yarn/Wire en de Berlijns-Ijslandse branie van Ensemble Adapter, als bij de componisten: Nicole Lizée, Heleen Van Haegenborgh, Christopher Trapani, Aaron Einbond, Ann Cleare, Sarah Nemtsov of Simon Løffler. Het is een jonge bende met torenhoge kwaliteit, durf en nieuwe ideeën. Dit jaar kan u ontdekken waarom een TL-lamp een muziekinstrument is (Løffler), hoe een experimenteel filmscript een compositie kan worden (Van Haegenborgh), hoe de stem zowel vertrouwd als totaal ‘weird’ kan zijn (Walshe), en hoe vier gitaren als een sculptuur een ruimte inpalmen (Zwerm). Als dat wat veel wordt, kunnen we gaan uithijgen bij Huba de Graaffs Pornopera, het ‘Late Night Concert’.

Maarten Beirens algemeen directeur en artistieke leiding Transit


Historiek

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant is een afdeling van vzw Samenwerkende vereniging Festival van Vlaanderen. Deze afdeling werd opgericht in 1995 onder impuls van de nieuwe provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven, de KU Leuven en enkele bedrijven.

Profiel 1995 - 2005

De eerste jaren staat in Leuven zowel polyfonie, 20ste-eeuwse als klassiek-romantische muziek op het programma. Deze keuze was gemotiveerd door de intentie om kwaliteitsvolle muziek uit de marge (polyfonie en 20ste eeuw) een prominentere plaats te geven. In 2000 start TRANSIT, een festival voor hedendaagse muziek. In Vlaams-Brabant krijgen de klassieke concerten een gemengd programma geïnspireerd op het programma in Leuven.

Profielwijziging 2006

In 2006 worden drastische artistieke keuzes gemaakt. De concerten in Leuven focussen voortaan op de muziek uit de 20ste eeuw/NOVECENTO én de 21ste eeuw/TRANSIT.

Nieuwe naam 2015

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant krijgt een nieuwe naam ‘Festival 20/21’. De focus blijft gericht op de onuitputtelijke muziekbronnen van de 20e (Novecento) en 21e eeuw (Transit).

Festival 20/21 is lid van / is a member of: Festival van Vlaanderen www.festival.be & European Festivals Association (EFA) www.efa-aef.eu

Subsidiënten en sponsors