zaterdag, 24 oktober 2015
14:30

De componisten Frédéric D’Haene en Vykintas Baltakas zijn al lang geen onbekenden meer voor het Transit-publiek. Twee jaar geleden schreef D’Haene Fluxus-Static-Friction voor het Collectief, maar tot nu toe werd het nog nooit uitgevoerd in België. Een euvel dat Transit met veel plezier verhelpt, want het is een zinderend, fascinerend werk. Baltische Leuvenaar Vykintas Baltakas vult de tweede helft van het programma. Zijn Recitativo was pas nog verplichte kost voor de halve finalisten van de Elisabethwedstrijd. Zijn nieuwste werk krijgt de wereldcreatie op Transit.

Programma

Frédéric D’Haene: Fluxus-Static-Friction (2013)
Vykintas Baltakas: Smokey Arnold (wereldcreatie)

INLEIDING

Klaas Coulembier, 14:00

Componisten

Frédéric D'Haene

Frédéric D'Haene (1961) groeide op Kortrijk waar hij ook zijn eerste muziekonderricht kreeg alvorens naar het Conservatorium van Gent te trekken. Om te kunnen studeren bij Frederic Rzewski en Walter Zimmerman ging hij naar de universiteit van Luik, waar hij ook begeleid werd door Henri Pousseur en Vinko Globokar. In 1986 behaalde hij bovendien een diploma musicologie met een verhandeling over Weberns Variationen für Orchester. Gebeten door de nieuwe muziek woonde hij in 1988 de Internationale Ferienkurse für Neue Musik bij in Darmstadt. Na enkele jaren lesgeven aan diverse instellingen besloot hij zich volledig toe te leggen op het componeren. Hij werkt voornamelijk in opdracht en zijn muziek werd uitgevoerd door talloze muzikanten en ensembles zoals James Wood, Frederic Rzewski, Wibert Aerts, Marianne Schroeder, Claude Coppens, ChampdAction, Contrechamps, Ensemble Modern, Danel Quartet, Q-02, het Collectief en Musiques Nouvelles. D’Haene integreert alle mogelijke materiaaltypes in zijn muziek, zowel in traditionele vormen als op een experimentele manier. Zijn muziek wil pluralistisch zijn.

Vykintas Baltakas

Vykintas Baltakas (1972) is een Litouws componist en dirigent die doorheen zijn loopbaan al een erg veelzijdig curriculum wist op te bouwen. Hij reisde Europa rond als componist, dirigent en curator met een grote interesse in avant-garde en elektronische muziek. Een rode draad doorheen zijn werk is en blijft de Oost-Europese volksmuziek. Verschillende van zijn composities vinden hun oorsprong in de klank van authentieke instrumenten uit Litouwen. Baltakas streeft met zijn muziek een uitgesproken communicatie na met de luisteraar, wat zich ook vertaalt in vaak poëtische programmatoelichtingen en kleurrijke beschrijvingen van zijn eigen werk. In 2008 gaf hij een lezing tijdens de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt, in 2009 richtte hij zijn eigen ensemble op, en in 2010 was hij voor het eerst te gast op Transit. Webstie Vykintas Baltakas

Uitvoerders

Het Collectief

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano.

In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Website Het Collectief

STUK

Naamsestraat 96
3000 3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.