zaterdag, 13 oktober 2018
14:00

Onder de noemer the hacked piano brengt de Tiptoe Company twee componisten samen die elk hun heel eigen benadering van de piano – icoon bij uitstek van de klassieke muziek – brengen. En dat belooft een grondige alternatieve kijk op het instrument te worden. Radicaal herstemd, uit elkaar gehaald tot enkel het pianokader overblijft, aangevuld met andere instrumenten en elektronica.

Patricia Alessandrini vertrekt van het gedemonteerde pianokader. Tim Mariën maakt een vervolg op zijn samenwerking met Tiptoe die in 2015 al op Transit te gast was.

Programma

Tim Mariën (creatie) / Patricia Alessandrini (creatie)

Productie: ChampdAction website ChampdAction

Componisten

Tim Mariën

Tim Mariën begon in zijn tienerjaren op eigen houtje te componeren na het ontdekken van avant-garde componisten zoals Pierre Henry, Luigi Nono en Karlheinz Stockhausen. Bij zijn studies musicologie aan de KU Leuven verdiepte hij zich in Harry Partch’ ‘extended just intonation’. Mariën schrijft in opdracht van verschillende ensembles, waarvoor hij vaak zelf instrumenten bewerkt of herstemt. In 2010 ontving hij de Stipendiumprijs voor compositie tijdens de internationale zomercursussen voor nieuwe muziek in Darmstadt.


Patricia Alessandrini

Patricia Alessandrini studeerde compositie en electronics aan het Conservatorio di Bologna, Conservatoire de Strasbourg en het IRCAM. Haar composities staan in dialoog met het concertmuziekrepertoire en vraagstukken omtrent representatie, interpretatie, perceptie en geheugen, vaak in een sociaal-politieke context. Vaak zijn ze multimediaal, theatraal en coöperatief, en maakt Alessandrini gebruik van electronics, resonerende voorwerpen en interactieve video.

Uitvoerders

Tiptoe Company

Tiptoe Company is een jong ensemble dat zich toespitst op hedendaagse kamermuziek voor verrassende combinaties van ‘delicate’ instrumenten zoals akoestische gitaar, contrabas, blokfluit, harp en cello. ‘Op hun tippen’ ontdekken ze muzikale grenzen – op de rand van de stilte of in intense kamermuziek. TC werkt zamen met componisten en artiesten zoals Patricia Alessandrini, Tim Mariën en Anneleen De Causemaecker. Tiptoe Company is ensemble in residentie bij productieplatform ChampdAction.

Website Tiptoe Company

STUK

Naamsestraat 96
3000 3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.