zaterdag, 21 oktober 2017
17:30

Na hun indrukwekkende passage in 2015 is Het Collectief dit jaar opnieuw te gast op Transit. Ze brengen een gloednieuw werk van de Nederlandse componist Robert Zuidam mee, waarvoor sopraan Katrien Baerts haar opwachting maakt. Kamermuziek met een dramatische vocale twist, aangevuld met al even intense werken van Bram van Camp en Beat Furrer uit het repertoire van Het Collectief.

Componisten

Robert Zuidam

Robert Zuidam (1964) studeerde compositie bij Philippe Boesmans en Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium. De kern van Zuidams compositorische activiteiten ligt op het vlak van de vocale muziek, met name het muziektheater. Het was Hans Werner Henze die Zuidam wees op zijn potentieel als operacomponist. Naast zijn compositorische activiteiten, is Zuidam ook actief als essayist en librettist.

Website Robert Zuidam

Bram Van Camp

Bram Van Camp (Antwerpen °1980) behaalde het meester-diploma viool, kamermuziek, compositie, muziekanalyse, contrapunt en fuga aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen (2003). Hij studeerde in de compositieklas van Wim Henderickx en van Theo Loevendie aan het Conservatorium van Amsterdam.

In zijn muziek streeft Bram Van Camp naar een stijl met een intuïtief vertrekpunt waarin elke noot toch verklaard kan worden binnen een consequent (eigen) systeem. Hij houdt steeds een muzikaal, organisch klinkend resultaat voor ogen. Op die manier blijft zijn compositiesysteem geen doel op zich, maar wordt het aangewend als middel tot een natuurlijk klinkende essentie: de eigenlijke organische muziek.

Website Bram Van Camp

Beat Furrer

Beat Furrer (1954, Zwitserland) kreeg zijn eerste muzikale training aan de piano aan de plaatselijke muziekschool van Schaffhausen. In 1985 stichtte hij het Klangforum Wien waar hij tot in 1992 directeur van was en nog steeds mee verbonden is als dirigent. Beat Furrer heeft een breed scala aan werken gecomponeerd, van solo en ensemble muziek tot orkest- en koorwerken en opera. Hij is bekend om zijn genuanceerde exploratie van de menselijke stem en haar relatie tot het instrumentale geluid.

Website Beat Furrer

Uitvoerders

Het Collectief

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano.

In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Website Het Collectief

Katrien Baerts

De Belgische sopraan Katrien Baerts staat bekend voor haar krachtige en sensuele stem en haar diepgaande en oprechte interpretatie.

Seizoen 2017/18 start met haar debuut op de Salzburger Festspiele met Klangforum Wien en een terugkeer naar het Concertgebouw Amsterdam met Bachs 'Cantate BWV 202' en 'Pulcinella' van Stravinsky. Verder staan op het programma 'Mysteries of the Macabre' op het Ligeti Festival, het 'Requiem' van Brahms in Zwitserland en een nieuw liedrecital. Componist Rob Zuidam schrijft een nieuw werk voor haar (foto © Claudia Hansen).

Website Katrien Baerts

STUK

Naamsestraat 96
3000 3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.