More info

Klassieke muziek tussen de bomen

22 October 2023

Festival 20·21 zet boomstronkjes en banken klaar tussen de bomen van Zoete Waters in Oud-Heverlee voor Wald, een nieuwe compositie van Siebe Thijs.
Weinig instrumenten die in hun oorsprong zo verweven zijn met het bos als de hoorn. Daarom brengen vier jonge Belgische hoornisten van het Korpus Kwartet het instrument terug naar zijn roots. Verwacht je daarbij niet aan traditionele jachtmuziek, maar aan een geheel nieuwe insteek.

Samen met componist Siebe Thijs gingen ze aan de slag om inzichten uit de bestseller Het verborgen leven van bomen van boswachter Peter Wohlleben te integreren in een gloednieuw muziekstuk: WALD.

Kijk, luister en voel mee wat voor een wondere wereld vol gevoelens en emoties verscholen ligt tussen de forse stammen van het bos. WALD ging in première tijdens Muziekzomer Gelderland 2022 met zes opvoeringen op prachtige locaties zoals het Kröller-Müller Museum Otterlo, Nationaal Park De Hoge Veluwe en Kroondomein Het Loo in Apeldoorn.

“Het materiaal voor de composities in WALD vertrekt vanuit specifieke frequenties die bomen en planten kunnen waarnemen waardoor er een dialoog ontstaat tussen muzikant en omgeving.”

Siebe Thijs, componist

“Voor deze nieuwe partituur ging ik op zoek naar specifieke klanken van de hoorn die in dialoog kunnen gaan met natuurlijke omgevingsgeluiden die eigen zijn aan een bos.”

Siebe Thijs, componist

“We hebben met WALD het bos tot leven gewekt. Als ik nu door een bos loop, luister ik anders.”

Céline Hoex, regie