donderdag, 2 december 2021 | 20:30 | THE DOME

€ 14 (reductie Cultuurkaart KU Leuven & STUKkaart)


Stockhausen’s kosmische meesterwerk Stimmung gebracht door het avontuurlijke Nederlandse collectief Silbersee, onder de indrukwekkende koepel van de ‘dome’.

Een halve eeuw na de creatie in 1968 brengt Silbersee het ooit controversiële en nu nog zelden te horen werk Stimmung van Karlheinz Stockhausen. Het is de eerste westerse compositie volledig opgebouwd uit zogenaamde boventonen. Zes zangers, elk voorzien van een microfoon, produceren een nieuw klankspectrum op basis van een voor het publiek niet hoorbare grondtoon. 

Dit was een mijlpaal in de muziekgeschiedenis van de 20e eeuw. Stockhausen opende hier een nieuwe weg voor zichzelf, maar ook voor veel andere componisten. Stockhausens inspiratie voor Stimmung reikt van Mexicaanse ruïnes tot de sneeuw op het bevroren water van aan de kust van Connecticut, waar hij in de winter van 1968 aan Stimmung werkte. Het stuk is opgebouwd uit 51 delen: ‘momenten’. Tijdens 29 daarvan worden namen van goden en godinnen en verschillende culturen uitgeroepen, van Azteekse tot oud-Griekse. Daarnaast gebruikt Stockhausen zelf geschreven erotische gedichten.

Programma

CREDITS

Zang: Michaela Riener,Katharine Dain, Fanny Alofs, Edward Leach, Arnout Lems, Marijn Zwitserlood/ Co-muzikale leiding: Romain Bischoff/ Sound design: Maurits Thiel, Wouter Snoei / Lichtontwerp: Jeroen Smith

PARTNERS

STUK

KNAL Stadsfestival van de big bang PROGRAMMA

THE DOME

Martelarenplein
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.