14:30 Cursus: Leren luisteren naar moderne klassieke muziek  

Sommige muziekliefhebbers krijgen hoofdpijn als ze de naam Arnold Schönberg horen. Daar gaan we iets aan doen! Hij was immers een van de belangrijkste componisten van de vorige eeuw. Pieter Bergé legt uit waarom de muziek in het begin van de 20e eeuw plots zo ‘moeilijk’ werd en zonder twijfel zul je na zijn betoog (mét piano) de muziek van Schönberg naar waarde weten te schatten. 

20:00 Concert: Beethoven / Schönberg (Grote Aula Maria Theresia)

Het onovertroffen Quatuor Danel speelt het Tweede Strijkkwartet van Schönberg, naast twee late Beethovenwerken. Als geen ander slagen de Danels erin om spelenderwijs te laten horen hoe vernieuwing voortkomt uit traditie. Je pikt hier ook nog het Lecture-recital mee waar Pieter Bergé - nu samen met de Danels -  stilstaat bij het enorme schandaal dat de première van Schönbergs werk in 1908 teweegbracht.

Programma

Beethoven - Schönberg

Uitvoerders

Pieter Bergé

Pieter Bergé is artistiek directeur van Festival 20·21 en hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Onlangs publiceerde hij een boek over Mozarts Requiem (Wie schreef het Requiem van Mozart? – 2018), een muziekgeschiedenis voor jongeren (Hoe groen klinkt een gitaar? – 2019) en een sprookjesbundel voor volwassenen (Er was eens – 2019).

Hollands College

Janseniusstraat 2
3000 3000 Leuven

Bereken je route

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.