donderdag, 26 september 2019 | 20:00 | Grote Aula Maria Theresia College

Het Tweede Strijkkwartet van Arnold Schönberg was regelrecht grensverleggend! Bij de première in 1908 stond muziekminnend Wenen op zijn achterste poten, zo nieuw leek alles te klinken. Maar na de eerste ontreddering volgde al snel de betovering en de ontroering bij het publiek. 

En vooral het besef dat deze muziek misschien toch minder bevreemdend was dan ze eerst geleken had. Want was dat nieuwe werk eigenlijk toch niet vooral een verderzetting van de wondere klankwereld van de zo geliefde Beethoven? Dit concert laat je zweven door het heelal – op zoek naar de “lucht van andere planeten” - waarvan sprake is in dit Tweede Strijkkwartet van Schönberg.

Programma

Ludwig van Beethoven: Strijkkwartet nr. 16, Grosse Fuge

Arnold Schönberg: Strijkkwartet nr. 2

20:00 LECTURE-RECITAL

20:30 CONCERT

Uitvoerders

Quatuor Danel

Het onovertroffen Quatuor Danel, dat vorig jaar nog schitterde in Festival 20 21 met een Pools-Russisch programma, neemt je deze keer op sleeptouw in een concert dat leidt van Beethoven naar Schönberg en terug. Als geen ander slagen de Danels er telkens weer in om spelenderwijs te laten horen hoe ver­nieuwing voortkomt uit traditie. Verfijning en helderheid zijn daarbij hun sterkste troeven. Het concert begint met een lecture-recital, waarin Pieter Bergé samen met de musici de weg tussen Beethoven en Schönberg al een beetje uitstippelt.

Website Quatuor Danel

Virpi Räisänen

Virpi Räisänen zal Quatuor Danel bijstaan in het voelbaar maken van Schönbergs “lucht van andere planeten”. Räisänen heeft zich gespecialiseerd in de hedendaagse muziek, en creëerde al een groot aantal hedendaagse werken. Naast haar liefde voor samenwerken met grote orkesten, heeft ze een hart voor het kamermuziekgenre, wat van haar de geknipte persoon maakt om de vier strijkers in hun zoektocht het buitenaardse bij te staan.

Website Virpi Räisänen

Programmaboekje

Lucht van andere planeten

Grote Aula Maria Theresia College

Sint-Michielsstraat 6 (Ingang Hogeschoolplein)
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c
Ladeuze, Ladeuzeplein 20

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte Sint-Michielskerk

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.