zondag, 20 oktober 2019 | 17:30 | STUK

Tussen de hedendaagse strijkkwartetten, is het Franse Quatuor Diotima stilaan incontournable. En dat bewezen ze onlangs met hun opname van de integrale kwartetten van Bartók. Op Transit brengen ze kraakvers werk mee, onder meer het nieuwste werk van Oscar Bianchi. Bij hun vorige passage op Transit sneuvelden er snaren in volle strijd. Dat belooft alvast voor de intensiteit van dit concert.

Programma

Oscar Bianchi (preview) / Francesca Verunelli / Luc Brewaeys: Bowmore

Componisten

Luc Brewaeys

Luc Brewaeys (1959-2015) studeerde compositie bij André Laporte in Brussel, bij Franco Donatoni in Siena en bij Brian Ferneyhough in Darmstadt. In de vroege jaren 1980 had hij regelmatige contacten met Iannis Xenakis in Parijs. Hij kreeg verschillende prijzen in binnen- en buitenland, waaronder de Prix de Musique Contemporaine du Québec voor zijn volledig werk, zo werd hij in 2013 nog door Klara uitgeroepen tot Musicus van het jaar.

Website Luc Brewaeys

Oscar Bianchi

Energie, virtuositeit, mysterie en een idiosyncratisch gebruik van pulsatie kenmerken Oscar Bianchi's muziek. Zijn manipulatie van timbre creëert een acuut gevoel van dramaturgie. Hij verkent alles tussen stilstand en beweging, zoekend naar de diepte tussen deze twee uitersten. Vanuit een zeer verfijnd harmonisch bewustzijn dramatiseert Bianchi muzikale vormen door beheersing van de textuur, in zijn duizenden schakeringen.

Website Oscar Bianchi

Francesca Verunelli

Francesca Verunelli studeerde compositie en piano aan het Conservatorio Luigi Cherubini in Firenze. Aan het IRCAM volgde ze ook lessen in compositie en computermuziek, met als specialisatie elektronische muziek. Ze schreef reeds opdrachtwerken voor belangrijke muziekinstituten en ensembles als IRCAM, de Biënnale van Venetië en Ictus Ensemble. Haar muziek wordt uitgevoerd op verschillende prestigieuze festivals in Europa en de Verenigde Staten. In haar werk focust Verunelli op hoe de evolutie en/of de uitvoering van de akoestische instrumentale wereld de ontwikkeling van de diepere muziekstructuren beïnvloedt (vorm en vormstrategie, harmonie en tijd). De klemtoon ligt niet op klank als doel op zich, maar op de wijzen waarop klank een unieke tijds- en luisterervaring kan creëren.

Website Frencesca Verunelli

Uitvoerders

Quatuor Diotima

Quatuor Diotima is een vaste waarde in de kwartetwereld, zeker als het gaat over de muziek van de 20e en 21eeuw. Tien jaar geleden gooide het kwartet al hoge ogen met zijn cd American Music. Sindsdien is hun sound nóg intenser geworden. Benieuwd wat dat oplevert voor The Sinking of the Titanic, het minimalistische meesterwerk dat het kwartet speciaal voor deze gelegenheid instudeert.

Website Quatuor Diotima

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.