woensdag, 23 september 2020 | 20:30 | Hollands College

donderdag, 24 september 2020 | 18:30 | Hollands College

donderdag, 24 september 2020 | 20:30 | Hollands College

Hoe parmantig een nationale vlag ook wappert, nooit kan ze de trauma’s van een natie helemaal weg doen waaien. Dit concert zoomt in op enkele van de grootste littekens uit de 20e eeuw. 

Gavin Bryars liet zich inspireren door de ramp met de Titanic. Hij schreef een stuk dat ijzingwekkend traag voorbijschuift en waarin behalve het schip ook de luisteraars in een mysterieuze diepte dreigen te verzinken. Black Angels van George Crumb is geïnspireerd op de Vietnamoorlog. Het is een onthutsend werk waarin brutaliteit en kwetsbaarheid vervaarlijk met elkaar vervlochten zijn. 

Different Trains verwijst dan weer naar de totaal andere bestemmingen van Amerikaanse en Europese treinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na al de gruwel komt de troost: het bekende, zalvende Adagio van Samuel Barber is een echte elegie. Sedert het in 1945 op de radio werd gebruikt om de dood van Franklin D. Roosevelt af te kondigen, is het bovendien een terugkerend symbool van nationale rouwverwerking geworden.

"Sommige luisteraars lijken voortdurend iets nodig te hebben dat men een soort oorgemak zou kunnen noemen, en dan liefst volgens hetzelfde recept; als zij dat krijgen, bestempelen zij de muziek als mooi; als zij het niet krijgen, schuiven ze dat van zich af; voor hen is het slecht, lelijk of ‘van begin tot eind verschrikkelijk’" – Charles Ives (Muziek en haar toekomst, 1933)

Programma

Gavin Bryars: The Sinking of the Titanic
George Crumb: Black Angels *
Steve Reich: Different Trains *
Samuel Barber: Adagio

* Op 23.09 wordt het integrale programma gespeeld. Op 24.09 om 18:30 staat Different Trains (25’) niet op het programma en om 20:30 staat Black Angels (20’) niet op het programma.

Inclusief mini-intro door Pieter Bergé

Uitvoerders

Quatuor Diotima

Quatuor Diotima is een vaste waarde in de kwartetwereld, zeker als het gaat over de muziek van de 20e en 21eeuw. Tien jaar geleden gooide het kwartet al hoge ogen met zijn cd American Music. Sindsdien is hun sound nóg intenser geworden. Benieuwd wat dat oplevert voor The Sinking of the Titanic, het minimalistische meesterwerk dat het kwartet speciaal voor deze gelegenheid instudeert.

Website Quatuor Diotima

Hollands College

Janseniusstraat 2
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.