donderdag, 15 oktober 2020 | 20:00 | STUK Geannuleerd

John Cage: voor sommigen is hij een clown en carnavalsklant, maar voor anderen een van de grootste genieën van de muziek van de 20e eeuw. Niet omdat hij zoveel meesterwerken heeft geschreven die je telkens weer wil beluisteren om er zalig bij weg te dromen. Wel omdat hij een ‘pur sang’ klankenavonturier is die je keer op keer anders doet luisteren. 

Cage is het tegendeel van wat zijn naam doet vermoeden: een onvervalste out-of-the-cage-componist. Voor hem is heel de wereld muziek, letterlijk álles van absolute stilte tot ondraaglijk kabaal. In dit programma hoor je vooral vroege Cage-werken: een onvoorspelbaar stuk voor een oude radiocollectie, een streepje ‘muzak’ uit de tijd dat er bij ons nog amper supermarkten waren, ee percussiestuk met bierblikken in de hoofdrol, en een intieme dialoog tussen elektronische en akoestische klanken. 

Cage leidt je niet alleen binnen in verrassende klankwerelden, maar zet bovendien je eigen verbeelding aan het werk. Ook het bezwerende stuk van John Luther Adams draagt daar trouwens toe bij, want zijn sjamanendrum transporteert je sowieso naar hogere sferen.

"Geld gaat in sommige richtingen sneller dan het geluid, maar niet in de richting van het muzikale experiment of de uitbreiding ervan.
Als slechts een honderdste deel van de gelden die in dit land geïnvesteerd worden in de productie van opera’s of achterlijke films en de daarbij horende muziek, als slechts een klei deel van deze gelden geïnvesteerd kon worden in niet opzienbarende maar belangrijke terreinen van muzikale activiteit, zou de muziek in het algemeen daar erg bij gebaat zijn." – Charles Ives (Muziek en haar toekomst, 1933)

I.S.M. 'UUR KULTUUR' KU LEUVEN

Programma

John Cage: Imaginary Landscape No. 1
John Luther Adams: Qilyaun
John Cage: Radio Music
John Cage: In a landscape
John Cage: 3rd Construction

Inclusief mini-intro door Maarten Beirens

Uitvoerders

Slagwerk Den Haag

Sinds de oprichting in 1977 is Slagwerk Den Haag uitgegroeid tot een trendsettend ensemble op vlak van inventief en divers geluid. Enkele jaren geleden toverden ze een gelukzalige glimlach op de gezichten van de Leuvense concertgangers met een programma rond ‘hout’. Nu gaan ze aan de slag met muziek van John Cage. Opnieuw koppelen ze spitsvondigheid aan intensiteit, want dat is nu eenmaal hun handelsmerk.

Website Slagwerk Den Haag

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.