maandag, 28 september 2020 | 18:30 | Hollands College

maandag, 28 september 2020 | 20:30 | Hollands College

dinsdag, 29 september 2020 | 18:30 | Hollands College

dinsdag, 29 september 2020 | 20:30 | Hollands College

Virtuositeit? Velen vinden dat maar een holle, overbodige ‘Spielerei’. Zo niet dwarsdenker John Cage. Die schreef zijn Freeman Etudes met de uitdrukkelijke bedoeling om onspeelbaar te zijn. De studies waren zo muzikale symbolen voor de onoplosbaarheid van grote maatschappelijke en politieke kwesties. Maar tijden veranderen: intussen zijn alvast Cage’s stukken ‘oplosbaar’ gebleken, op de rest blijft het nog even wachten. Dit concert vormt een drieluik van werken die bedoeld zijn als uitdaging voor een violist, eerbetoon aan een componist, of beide tegelijk. In het eerste luikje staat Cage centraal, onder andere met een korte hommage aan zijn adres vanwege György Kurtág. In het laatste luik doen Elliott Carter en Morton Feldman hun hoedje af voor Aaron Copland. Centraal in het programma staat de verbluffende Sonate voor viool solo die Béla Bartók in de VS schreef voor Yehudi Menuhin. Ver van huis dus, maar allerminst vervreemd van zijn Europese origine. Want nagenoeg in elke maat galmt Johann Sebastian Bachs vioolmuziek na.

"Iedereen zou in de gelegenheid moeten zijn om niet overbeïnvloed te worden." – Charles Ives (Postface to 114 songs, 1922)

Programma

John Cage: Freeman Etude No. 15
György Kurtág: Hommage à Cage
Béla Bartók: Sonate voor viool solo
Elliott Carter: Statement – Remembering Aaron
Morton Feldman: For Aaron Copland

Inclusief mini-intro door Klaas Coulembier

Uitvoerders

Wibert Aerts

Trouwe gasten van Festival 20·21 kennen Wibert Aerts als de violist van Het Collectief, maar ook als solist heeft hij intussen een stevige reputatie opgebouwd. Veelzijdigheid staat daarbij voorop: van de oude klassiekers tot werken die speciaal voor hem geschreven zijn. Met zijn glasheldere techniek en indringende sound haalt hij uit ieder werk de maximale impact.

Hollands College

Janseniusstraat 2
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.