dinsdag, 11 oktober 2022 | 18:30 | Hollands College

dinsdag, 11 oktober 2022 | 20:30 | Hollands College

Zeven Woorden gaat over de laatste woorden – eigenlijk zinnen – die Christus volgens de overlevering uitsprak aan het kruis, voor hij de geest gaf. Veel componisten lieten zich inspireren door die dramatische scène, die een kernmoment is in de geschiedenis van het christendom. In dit tweeluik prijkt Haydns ‘klassieke’ versie (dit concert) tegenover een moderne interpretatie van Sofia Goebajdoelina (concert 12.10.2022).

Haydn was zo gefascineerd door de Zeven Woorden dat hij er meerdere versies van schreef. De eerste was voor orkest, de tweede voor strijkkwartet en de derde was een oratorium. In de tussentijd gaf hij ook zijn zegen over een versie voor klavier die door een collega was gemaakt. Van alle versies is deze laatste de meest intieme: woordloos en in verstilde, langzaam uitdijende lijnen sublimeert ze de offerdood van Christus met ongekende finesse. 

Programma

Joseph Haydn: Die Sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze

INTRO Jan Christiaens – 18:00 & 20:00


Concerten


Uitvoerders

Lucas Blondeel

Pianist Lucas Blondeel is een van de vooraanstaande pianofortisten van onze tijd. Zijn opname in 2019 van een klavierconcerto van Haydn, samen met dirigent Bart Van Reyn en Le Concert d’Anvers, werd lovend onthaald in de internationale pers. Daarnaast scheert Blondeel ook hoge toppen als kamermusicus en liedbegeleider.

website Lucas Blondeel

Programmaboekje

Zeven woorden 11-12.10.2022

Hollands College

Janseniusstraat 2
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.