dinsdag, 13 oktober 2020 | 20:30 | Hollands College

woensdag, 14 oktober 2020 | 18:30 | Hollands College

woensdag, 14 oktober 2020 | 20:30 | Hollands College

Toen Hindemith in 1940 naar Amerika emigreerde, nam hij zowat de hele Duitse muziekgeschiedenis met zich mee, figuurlijk althans. Veel van zij Amerikaanse werken varen dan ook verder op het verlaten verleden. 

Ludus Tonalis is daar misschien wel het schitterendste voorbeeld van. Dit imposante pianowerk kan je best beluisteren als een ‘achterkleinzoon’ van Bachs bekende Wohltemperiertes Klavier: een reeks van twaalf fuga’s, aaneengeregen door voor-, tussen- en naspelen. Soms omschrijft men dit ‘tonenspel’ als Bach-met-valse-noten, maar dat klopt maar half: Bachiaans is deze muziek zeker, door haar weergaloze combinatiekunst. Maar ‘valse’ noten zijn er niet. Hindemith bekladt zijn grote voorbeeld niet, maar laat hem herboren worden in een subtiel nieuw muzikaal universum. Andere spelregels bepalen daarbij de toonvoering: wat elders wringt, kan hier een vorm van vrijheid zijn. Valsheid is relatief.

"Mr. Price [een kopiist], probeer alstublieft niet om de zaken aardig te maken. Alle foute noten zijn juist. Kopieer het zoals het er staat – ik wil het zo." – Charles Ives (De vierde juli, 1914)

PROGRAMMA

Paul Hindemith: Ludus Tonalis


Concerten


Uitvoerders

Jan Michiels

Vanaf het begin van zijn artistieke loopbaan doet Jan Michiels er alles aan om het publiek onder te dompelen in de rijkdom van de 20e en 21e-eeuwse (piano)muziek. Hij is dan ook een graag geziene gast op Festival 20·21. Vorig jaar bracht hij Hindemiths complexe Ludus Tonalis met een meeslepende vanzelfsprekendheid, die ongetwijfeld zal weerklinken in dit programma dat hij in samenspraak met Osvaldo Coluccino opbouwde rond de creatie van de componist.

Website Jan Michiels

Hollands College

Janseniusstraat 2
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.