donderdag, 4 oktober 2018 | 20:30 | Grote Aula Maria Theresia College

Krzysztof Penderecki, vooral bekend van zijn monumentale werken, toont in dit programma dat hij ook een grootmeester van de kamermuziek is. Instrument per instrument bouwen de musici op naar zijn magistrale klarinetkwartet. Maar deze keer hoort u dat kwartet in een nieuwe versie met bajan (Russische accordeon).

Penderecki zelf gaf de Vlaamse bajaniste An Raskin toestemming voor deze herwerking.

Tijdens het concert wordt de muziek van Penderecki gekoppeld aan fragmenten uit een gloednieuw essay dat Alicja Gescinska speciaal voor Festival 20/21 schreef. Haar centrale vraag is of muziek kan bijdragen tot de morele verheffing van de mens. Of is zij niet meer dan een pleister op de wonde die door het kwaad in de wereld steeds opnieuw wordt opengereten?

i.s.m. Agartha

Programma

Krzysztof Penderecki: Prelude voor bajan (wereldcreatie), Cadenza voor altviool, For Slava voor cello solo, Cadenza voor viool, Strijktrio, Bajankwartet (wereldcreatie)

TIP. Presentatie Festivalessay met Alicja Geschinska in Boekencafe Barbóék op 2 oktober. Info en reservatie.

TRAILER Alicja Gescinska over Krzysztof Penderecki

Uitvoerders

Agartha, Pieter Jansen & François Deppe

Vorig jaar beroerden An Raskin en Bram Bossier, samen met Pieter Wispelwey, het festivalpubliek met intimistische muziek van Sofia Goebajdoelina.Dit jaar focust Agartha, samen met Pieter Jansen (viool) en François Deppe (cello), op een andere Oost-Europese levende legende: Krzysztof Penderecki. Hun verfijnde spel en onderbouwde bewerkingen werpen altijd een verhelderend licht op dit mysterieuze oeuvre.

Alicja Gescinska

Dat Alicja Gescinska goed kan luisteren bewees ze al tijdens Wanderlust op CANVAS. Maar de schrijfster en filosofe heeft ook zelf veel te zeggen. In haar nieuwste essay onderzoekt ze in welke mate ook muziek daarbij een rol kan spelen: de muziek als ‘een etude in Menschwerdung’ dus!

Programmaboekje

Een etude in Menschwerdung

Grote Aula Maria Theresia College

Sint-Michielsstraat 6 (Ingang Hogeschoolplein)
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c
Ladeuze, Ladeuzeplein 20

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte Sint-Michielskerk

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.