zondag, 25 oktober 2015 | 14:00 | STUK

De klankwereld van Tim Mariën is uniek in Vlaanderen en ver daarbuiten. Dat moeten ze ook beseft hebben in Darmstadt, waar hij in 2010 een Stipendienpreis kreeg. In dit portretconcert verzamelt het jonge Vlaamse Tiptoe ensemble zijn belangrijkste recente werken en voegt daar nog de creatie van een gloednieuw werk aan toe. Met microtonale snaarinstrumenten, herstemde piano’s en alternatieve speeltechnieken balanceert Mariën tussen delicaat en exuberant, poëtisch en wervelend. Anders van toonspraak, maar even inventief is de muziek van de jonge Nederlandse componiste Nicoline Soeter. Ook van haar staat een wereldcreatie op het programma.

Coproductie November Music

Programma

Nicoline Soeter: Light refractions (wereldcreatie) COM Transit, November Music
Tim Mariën: Universal Strumming (2014)
Tiptoe Company & Tim Mariën: Collective Strings (2013)
Tim Mariën: Unresolved Streets (wereldcreatie) COM Transit

INLEIDING

Pauline Driesen, 13:30

Componisten

Tim Mariën

Tim Mariën begon in zijn tienerjaren op eigen houtje te componeren na het ontdekken van avant-garde componisten zoals Pierre Henry, Luigi Nono en Karlheinz Stockhausen. Bij zijn studies musicologie aan de KU Leuven verdiepte hij zich in Harry Partch’ ‘extended just intonation’. Mariën schrijft in opdracht van verschillende ensembles, waarvoor hij vaak zelf instrumenten bewerkt of herstemt. In 2010 ontving hij de Stipendiumprijs voor compositie tijdens de internationale zomercursussen voor nieuwe muziek in Darmstadt.


Nicoline Soeter

Componiste Nicoline Soeter heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als multidisciplinair maker met een sterke focus op de relatie tussen muziek en tekst. Ze werd in 2016/2017 ondersteund door New Arrivals. Soeter schreef onder meer in opdracht van het Fonds Podiumkunsten, festival Wintertuin, November Music, Cultura Nova en Transit. Haar werk werd uitgevoerd bij verschillende festivals en concertorganisaties, waaronder November Music, Cross-linx en de Gaudeamus muziekweek en uitgegeven bij Donemus Publishing.

Website Nicoline Soeter

Uitvoerders

Tiptoe Company

Tiptoe Company is een jong ensemble dat zich toespitst op hedendaagse kamermuziek voor verrassende combinaties van ‘delicate’ instrumenten zoals akoestische gitaar, contrabas, blokfluit, harp en cello. ‘Op hun tippen’ ontdekken ze muzikale grenzen – op de rand van de stilte of in intense kamermuziek. TC werkt zamen met componisten en artiesten zoals Patricia Alessandrini, Tim Mariën en Anneleen De Causemaecker. Tiptoe Company is ensemble in residentie bij productieplatform ChampdAction.

Website Tiptoe Company

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.