zaterdag, 13 oktober 2018 | 14:00 | STUK

Onder de noemer hacking the piano brengt de Tiptoe Company twee componisten samen die elk hun heel eigen benadering van de piano – icoon bij uitstek van de klassieke muziek – brengen. En dat belooft een grondige alternatieve kijk op het instrument te worden. Radicaal herstemd, uit elkaar gehaald tot enkel het pianokader overblijft, aangevuld met andere instrumenten en elektronica.

Patricia Alessandrini vertrekt van het gedemonteerde pianokader. Tim Mariën maakt een vervolg op zijn samenwerking met Tiptoe die in 2015 al op Transit te gast was.

Programma

Tim Mariën (creatie) / Patricia Alessandrini (creatie)

Met dank aan Q-O2, waar Patricia Alessandrini in residentie te gast was.

Productie: ChampdAction website ChampdAction

Componisten

Tim Mariën

Tim Mariën begon in zijn tienerjaren op eigen houtje te componeren na het ontdekken van avant-garde componisten zoals Pierre Henry, Luigi Nono en Karlheinz Stockhausen. Bij zijn studies musicologie aan de KU Leuven verdiepte hij zich in Harry Partch’ ‘extended just intonation’. Mariën schrijft in opdracht van verschillende ensembles, waarvoor hij vaak zelf instrumenten bewerkt of herstemt. In 2010 ontving hij de Stipendiumprijs voor compositie tijdens de internationale zomercursussen voor nieuwe muziek in Darmstadt.


Patricia Alessandrini

Patricia Alessandrini is een componiste/geluidskunstenares. Ze creëert voornamelijk multimediale en interactieve werken. Alessandrini studeerde compositie met electronics aan het Conservatorio di Bologna en IRCAM, is houder van een diploma compositie van het Conservatoire de Strasbourg, een doctoraat van Princeton University en een tweede doctoraat van SARC. Haar werk werd gepresenteerd op festivals doorheen Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en meer dan 15 verschillende Europese steden, met de steun van instituten als het IRCAM, EMS-Stockholm en SWR Studio Freiburg. Op dit ogenblik is ze hoogleraar aan de Stanford University/CCRMA.

Uitvoerders

Tiptoe Company

Tiptoe Company is een jong ensemble dat zich toespitst op hedendaagse kamermuziek voor verrassende combinaties van ‘delicate’ instrumenten zoals akoestische gitaar, contrabas, blokfluit, harp en cello. ‘Op hun tippen’ ontdekken ze muzikale grenzen – op de rand van de stilte of in intense kamermuziek. TC werkt zamen met componisten en artiesten zoals Patricia Alessandrini, Tim Mariën en Anneleen De Causemaecker. Tiptoe Company is ensemble in residentie bij productieplatform ChampdAction.

Website Tiptoe Company

ChampdAction

ChampdAction is een internationaal ontwikkelings- en productieplatform voor innovatieve en eigenzinnige (experimentele) muziekmakers en klankkunstenaars actief in Vlaanderen. Het platform gaat voor ontwikkeling en creaties lokale en internationale samenwerkingen aan met ensembles, performers, wetenschappers, technici en kunstenaars uit andere kunstdisciplines en culturen. 

Website ChampdAction

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.