maandag, 21 september 2015 | 20:30 | Aula Pieter de Somer

Centraal staat de sombere Elegie na smrt dcery Olgy die Janáček in 1903 componeerde naar aanleiding van de dood van zijn dochter Olga. Rond deze elegie staan enkele werken waarin de 70-jarige componist terugblikt op zijn eigen jeugd en die van zijn kinderen.

Het concert opent en sluit af met Říkadla, een flitsende aaneenschakeling van vaak absurde kinderversjes, waarin melancholie en onschuldige guitigheid mekaar afwisselen. Ook in de kamermuziekwerken Concertino en Mládi balanceert Janáček tussen beide sferen. De pianocyclus V mlách fungeert als schakel tussen de schijnbaar onbezorgde kinderwereld en de verpletterende rouw van de elegie.

Hoewel gerelateerd aan de kindertijd is Janáčeks muziek allesbehalve infantiel. Hij bespeelt een breed emotioneel spectrum, in een toonspraak die hem tot één van de meest ontroerende componisten van de 20e eeuw maakt. Velen hebben Janáček in de voorbije decennia in hun armen gesloten als operacomponist. Het is nu hoog tijd om ook kennis te maken met zijn kleinere werken, die qua intensiteit en vindingrijkheid niet moeten onderdoen voor de opera’s.

Openingsconcert academiejaar KU leuven

Programma

Říkadla Kinderrijmpjes
Concertino, op. 25
V mlách In de mist, 1-2
Elegie na smrt dcery Olgy Elegie voor de dood van mijn dochter Olga
V mlách In de mist, 3-4
Mládí Jeugd
Říkadla Kinderrijmpjes

INLEIDING

Gesprek met dirigent Reinbert de Leeuw en presentatie van de Říkadla-cd (Collegium Vocale Gent & Het Collectief), 19:45

Nieuw! Programmaboekje per concert. Blader door de PDF. Te koop op de concertlocatie aan 2 euro.

Uitvoerders

Collegium Vocale Gent & Het Collectief

De Vlaamse ensembles Collegium Vocale Gent en Het Collectief hebben zich de voorbije maanden intensief toegelegd op de exploratie van Janáčeks werken voor koor en kamerensemble. Dit resulteerde in een gloednieuwe cd die bij wijze van inleiding voor het concert zal worden voorgesteld (19.45 Foyer Schouwburg).

Reinbert de Leeuw

Onder leiding van Reinbert de Leeuw worden uiterste precisie en klankzuiverheid gekoppeld aan een verpletterende intensiteit, ongeacht of het nu gaat om de intensiteit van de verstilling of die van een alles overwoekerende gedrevenheid. Dit concert garandeert u een totaalbelevenis, waarbij het speelplezier van het podium zal spatten.

Programmaboekje

Leoš Janáček: Over de dood van Olga Janáčkova

Aula Pieter de Somer

Charles Deberiotstraat 24
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2


Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.