zaterdag, 3 oktober 2015 | 20:30 | Grote Aula Maria Theresia College

In de liedercyclus Das Marienleben evoceert Hindemith de belangrijkste fasen uit het leven van de maagd Maria.

Hindemith componeerde dit werk in een periode waarin tal van jonge componisten zich afkeerden van de hyperemotionele laat-romantische stijl. Zelf kiest hij daarom voor een sobere, haast koele zetting. Opmerkelijk genoeg leidt dit niet tot verstarring, maar tot een verfijnd klankenveld vol geraffineerde en fragiele emoties. Vijfenzeventig minuten lang houdt deze ultieme kwetsbaarheid u in betovering. De muziek van Hindemith wordt vandaag niet zo vaak uitgevoerd, hoewel hij in de jaren 1920-30 één van de belangrijkste artiesten van Duitstalig Europa was. Als geen ander wist hij heilige huisjes omver te werpen en schone-schijn-adepten te schofferen. Maar hij was ook een scheppend genie.

Van alle parels aan zijn kroon is Das Marienleben zonder twijfel de zuiverste. Dit geldt nog meer voor de zelden uitgevoerde, compromisloze oerversie van het werk. Dat is dan ook de reden waarom we in Leuven resoluut voor deze eerste zetting gaan. (Visuals: Klaas Verpoest)

Copresentatie concertgebouw Brugge / i.s.m. Academische Stichting Leuven

Programma

Das Marienleben, originele versie 1923

MINI-SYMPOSIUM Hindemith: Das Marienleben
16:00 - 18:00

  1. De historische Mariafiguur: aspecten van de Mariologie - Joris Geldhof
  2. Rilke’s bundel Das Marienleben: literaire aspecten - Anke Gilleir
  3. Hindemiths liedercyclus Das Marienleben: muzikale aspecten - Pieter Bergé

Het mini-symposium is gratis, wel inschrijven via het reservatieformulier a.u.b. of via martine@festival2021.be

INLEIDING op het concert
19:45

Ivo Jacobs

Uitvoerders

Juliane Banse

Juliane Banse en Martin Helmchen kregen voor hun interpretatie van de oerversie van Das Marienleben een staande ovatie op de Salzburger Festspiele van 2013. Van Juliane Banse roemt de pers de onberispelijke tekstdictie, de enorme stembeheersing en de natuurlijke podiumprésence.

Martin Helmchen

Pianist Martin Helmchen krijgt lof voor zijn transparante spel, en het subtiele evenwicht dat hij etaleert tussen zijn rol als begeleider en die van mede-solist. U krijgt tijdens het Hindemith concert het onwaarschijnlijk duo Banse-Helmchen te horen. Een absoluut unicum voor Leuven.

(Visuals: Klaas Verpoest)

Klaas Verpoest (°1975) is Motion Designer, zijn beeldend oeuvre kent zijn finaliteit binnen de podiumkunsten. Hij gaat uit van een fundamentele gelijkwaardigheid van klank, [bewegend] beeld en beweging. Binnen de [hedendaagse] klassieke muziek verwerkt hij de verschillende parameters uit de parallel ontstane klanklijnen van de compositie tot een uniek generatief abstract scenebeeld. In literaire producties gaat Klaas Verpoest na op welke manier hedendaagse poëzie, vertaald kan worden naar immateriële dragers.

Programmaboekje

Paul Hindemith: Over het leven van Maria

Grote Aula Maria Theresia College

Sint-Michielsstraat 6 (Ingang Hogeschoolplein)
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c
Ladeuze, Ladeuzeplein 20

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte Sint-Michielskerk

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.