dinsdag, 27 oktober 2015 | 20:30 | Abdij van Park Kerk

In december 1988 kwam Bill Cadman, vriend en medewerker van componist Gavin Bryars, om het leven bij de hallucinante vliegtuigaanslag boven Lockerbie. Ter zijner herinnering schreef Bryars het Cadman Requiem, het vertrekpunt van dit concert.

Bryars behoort tot een generatie van Europese componisten die vanaf de jaren 1970 nieuwe dimensies toevoegden aan het uit Amerika overgewaaide minimalisme. Essentieel daarbij was het aanknopen bij de eigen, Europese traditie. Ook nu wordt Bryars’ requiem letterlijk tussen enkele van zijn oudere Europese verwanten geplaatst: de sobere gregoriaanse zangkunst, de massieve organum-stijl van Perotinus (13e eeuw), en de sombere geslotenheid van de Engelse consort-muziek (17e eeuw).

Het concert baadt in een beladen traagheid, die paradoxaal genoeg het resultaat is van een eindeloze hoeveelheid kleine bewegingen. De gespeelde werken creëren een rituele sfeer, die nog beter tot haar recht zal komen dank zij de verstilde site van de Abdij van Park, enkele dagen voor het Allerzielenweekend.

Programma

Gregoriaans requiem: Introitus
Perotinus: Viderunt omnes
Gambaconsort
Gavin Bryars: Cadman Requiem
Gambaconsort
Perotinus: Sederunt principes
Gregoriaans requiem: In Paradisum

INLEIDING

Maarten Beirens, 19:45

Uitvoerders

Psallentes

Het Leuvense ensemble Psallentes is de gedroomde uitvoerder voor dit programma. In de voorbije vijftien jaar bouwde dit gezelschap een sterke en eigenzinnige reputatie uit in de uitvoering van gregoriaanse gezangen en laat-middeleeuwse polyfonie. Bovendien schuwt Psallentes het experiment niet. Integendeel, maar al te graag gaat het ensemble op zoek naar manieren om de oude muziek in nieuwe contexten herboren te laten worden.

The Spirit of Gambo

The Spirit of Gambo is een van dé referenties voor de uitvoering van gamba-consorts. Hun unieke klank is deels te danken aan het feit dat alle gambisten op instrumenten van dezelfde bouwer spelen, die niet toevallig ook een van de musici zelf is. Klankeenheid is dus gegarandeerd!

Programmaboekje

Gavin Bryars: Over het verdriet van Lockerbie

Abdij van Park Kerk

Abdij van Park 7 (via Geldenaaksebaan)
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

Abdij van Park 7 (via Geldenaaksebaan)

Wanneer de parking van Abdij van Park volzet is, kun je parkeren in de  ondergrondse betaalparking aan de Philipssite > Adres: Philipssite 2, 3001 Leuven

De lijn

Lijn 4 of lijn 630 richting Haasrode, 

Lijn 6 richting Wijgmaal 

Lijn 5 richting Wakkerzeel/Vaalbeek. minuten.

  • halte Abdij van Park. Die bevindt zich bij de brug aan de spoorweg en is de halte na de Philipssite. (Steek de straat over. Je gaat de brug onderdoor en op je linkerkant zie je de Leeuwenpoort, de ingang van de abdij).

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.