dinsdag, 2 oktober 2018 | 20:00 | Barbóék

De zelfverwerkelijking van de mens is hét centrale thema in de essays van Alicja Gescinska.

In De verovering van de vrijheid en Allmensch hield ze al laaiende pleidooien om de ‘vrijheid’ niet te beschouwen als het recht om alles te mogen, maar als de positieve plicht om zichzelf te ontplooien. Gescinska vuurt haar lezers aan om het beste in zichzelf te zoeken en om zich niet te verzoenen met luiheid en cynisme.

Festival 20/21 heeft haar uitgenodigd om een essay te schrijven over muziek, waarin ook haar Poolse roots hun sporen zouden nalaten. Het is een essay geworden over de rol van muziek in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Is muziek gewoon een magere troost in een verloren tranendal, of is zij juist een van de motoren die ons naar een beter mens-zijn kan stuwen?

Gratis (VOLZET)

i.s.m. Boekencafé BARBÓÉK

TRAILER: Alicja Gescinska over Krzysztof Penderecki

TIP. Tijdens het festivalconcert op 4 oktober wordt de muziek van Krzysztof Penderecki gekoppeld aan fragmenten uit het essay van Gescinska. Info en tickets op de concertpagina.

UITGAVE. Aankondiging Essay Gescinska bij de De Bezige Bij

Uitvoerders

Alicja Gescinska

Dat Alicja Gescinska goed kan luisteren bewees ze al tijdens Wanderlust op CANVAS. Maar de schrijfster en filosofe heeft ook zelf veel te zeggen. In haar nieuwste essay onderzoekt ze in welke mate ook muziek daarbij een rol kan spelen: de muziek als ‘een etude in Menschwerdung’ dus!

Barbóék

Schrijnmakersstraat 17
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.