zaterdag, 29 oktober 2016 | 20:30 | STUK

Wanneer een jonge Vlaamse componist internationaal furore maakt, gebeurt het dat een belangrijk nieuw werk pas meer dan een jaar na datum in Vlaanderen debuteert. Mirror Box van Stefan Prins is volgens de leden van het vermaarde Trio Accanto “één van de beste werken die we hebben gedaan”. Een absolute must dus. En meteen krijgt u er nog bij te horen wat internationale boegbeelden Aperghis en Schöllhorn componeerden voor de krachtige combinatie van saxofoon, piano en percussie.

Programma

Stefan Prins, Johannes Schöllhorn, Georges Aperghis

INLEIDING

Pauline Driesen, 19:45

Componisten

Georges Aperghis

Georges Aperghis is een Griekse componist geboren in Athene in 1945, hij woont en werkt in Parijs sinds 1963. Zijn concertmuziek omvat een grote reeks instrumentale en vocale solowerken (waaronder zijn meesterwerk Récitations uit 1978), waarbij theatrale elementen hier en daar werden geïntroduceerd. Zijn kamermuziek - zowel orkestraal, vocaal als instrumentaal - is rijk aan vele stukken gecomponeerd voor een breed scala van uitvoerende ensembles. Zijn operacomposities kunnen worden beschouwd als een synthese van zijn muzikaal theater en zijn concertmuziek: de tekst is hier het verenigende en beslissende element, de zangstem is de belangrijkste drager van expressie. (Foto: Xavier Lambours)

volledige biografie website

Johannes Schöllhorn

Johannes Schöllhorn, geboren in 1962, studeerde compositie bij Klaus Huber, Emanuel Nunes en Mathias Spahlinger en muziekanalyse bij Peter Förtig. Ook volgde hij directie bij Peter Eötvös. Zijn muziek wordt uitgevoerd door verschillende internationale solisten, ensembles en orkesten zoals bijvoorbeeld Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien, Ensemble MusikFabrik, enz. Hij schrijft verschillende genres, gaande van kamermuziek over vocale muziek en orkestwerk, tot theatermuziek.

volledige biografie website

Stefan Prins

In zijn compositorische werk tracht Stefan Prins alle conventies te bekritiseren, het kader van het ‘gewone’ te verbreken en zich te ontdoen van esthetische axioma’s. Hij beoogt een muzikale kunstvorm die aan de veilige grenzen van de ‘scene’ voorbijgaat, waarin het verband met het ruimere culturele discours verloren is gegaan.

volledige biografie website

Uitvoerders

Trio Accanto

Trio Accanto, opgericht in 1994, heeft meer dan 70 werken gecreëerd, en stond op talrijke festivals in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Sinds 2013 vervoegde Nicolas Hodges het trio als pianist, na het vertrek van Yukiko Sugawara.

volledige biografie website

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.