maandag, 5 oktober 2020 | 20:30 | Hollands College

dinsdag, 6 oktober 2020 | 18:30 | Hollands College

dinsdag, 6 oktober 2020 | 20:30 | Hollands College

Dit concert baadt in jazz en oorlogslucht. De vervreemdende versie van de Marseillaise zet de krijgstoon, de afsluitende elegie laat de gevolgen raden. In de stukken ertussen voert vooral de ragtime het hoge woord, vaak in gezelschap van andere dansen of geflankeerd door lange klarinetmelodieën. Zelden verschijnt de rag daarbij als een simpel rechttoe-rechtaandansje, want voortdurend laat Stravinski de muziek haar evenwicht verliezen. Het metrum stokt, versnelt en struikelt, tot strompelen toe. Herhaaldelijk dreigt de dans vast te lopen in zijn eigen duivelse mechaniek. 

In A Soldier's Tale worden rag en oorlog haast bondgenoten, zij het dan vooral bondgenoten van verval en verstoorde orde. Ook bij Bernstein blijft de rag niet achterwege. Voor wie de n enkel kent van zijn musicals, zal de klarinetsonate ongetwijfeld een ‘ear opener’ zijn: de jonge Bernstein bleek immers minstens zoveel Stravinskiaan als Amerikaan te zijn.

"Gezien de situatie waarin de wereld zich vandaag bevindt, lijkt de tijd aangebroken voor alle regeringen om na te denken, of toch zeker om beginnen na te denken, over mogelijke en haalbare manieren, die de mensen van de wereld samenbrengen – op een man-tot-man-manier – iets groters dan een regering-tot-regering-manier, en die de mensen laat opstaan en zeggen hoe zij denken over OORLOG." – Charles Ives (Brief aan Franklin D. Roosevelt, 1938)

Programma

Igor Stravinski: La Marseillaise
Igor Stravinski: Three Pieces for Clarinet Solo
Igor Stravinski: Piano Rag Music
Leonard Bernstein: Clarinet Sonata
Igor Stravinski: A Soldier’s Tale
Igor Stravinski: Elegy

Inclusief mini-intro door Klaas Coulembier

Uitvoerders

CAROUSEL Chamber Music Ensemble (trio)

Annelien Van Wauwe geldt wereldwijd als een van de meest veelbelovende jonge klarinettisten. Om zich nog meer in de kamermuziek te kunnen verdiepen, richtte ze vorig jaar Carousel op. Dit internationale, elfkoppige ensemble treedt op in alle mogelijke combinaties, steeds in functie van op maat ontworpen concertprogramma’s.

Hollands College

Janseniusstraat 2
3000 Leuven

Bereken je route

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.