zondag, 11 oktober 2020 | 11:30 | 30CC/Schouwburg

In de voormiddag van deze themadag doorkruist Ralph van Raat het Amerikaanse muzieklandschap van de 20e eeuw: van Los Angeles naar New York, van de oude ragtime tot de meest kakelverse hedendaagsheid. Hij bewandelt vele zijwegen om de ontzaglijke rijkdom van de Amerikaanse pianomuziek af te toetsen, contrast gegarandeerd in deze vernuftige potpourri! Spel en ernst, concreet en abstract, toegankelijk en weerbarstig, oubollig en progressief: alles komt aan bod.

Een festival over Amerikaanse muziek zou tekortschieten als er niet minstens één echt lang minimalistisch meesterwerk op het programma stond. In de namiddag buigt Het Collectief zich aldus over Feldmans For Philip Guston, net zo'n meesterwerk. Urenlang dijt het uit, tot je als luisteraar nauwelijks nog het verschil kan maken tussen licht en duister, noord en zuid, stilte en geluid, eb en vloed. Toch is minimalisme veel meer dan een trip naar de onbestemdheid. In de voortdurende herhaling van ‘bijna hetzelfde wint het kleinste verschil aan betekenis. Iedere nieuwe noot heeft dus maximale impact; ook dat is minimalisme. Wie zich geroepen voelt, komt best op tijd: enkele heerlijke ligzetels staan je op te wachten om samen met de musici de tijd uit te wissen.

11:30-12:45 American Omnibus

14:30-18:40 Minimal Sunday

COPRODUCTIE 30CC


Concerten


Uitvoerders

Het Collectief

Het Collectief (°1998) bouwde met blazers, strijkers en piano een intrigerende eigen sound op. Op het Collectief-repertoire staan zowel de grote 20e-eeuwse composities als splinternieuwe hedendaagse experimenten en grensverleggende cross-overs.

Ralph van Raat

Voor Ralph van Raat lijken er evenveel uren in een dag te zijn als toetsen op een piano. Aan de lopende band komt deze pianist met verrassende programma’s en ontluisterende cd’s op de proppen. De muziek van de 20e en 21e is daarbij letterlijk en figuurlijk zijn geliefkoosde ‘speeltuin’. Als geen ander weet hij de meest fascinerende parcours uit te stippelen. Geen betere gids denkbaar dus voor deze Amerikaanse omnibus.

Website Ralph van Raat

30CC/Schouwburg

Bondgenotenlaan 21
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

Ladeuze, Ladeuzeplein 20

De lijn

Lijnen 1–9 / 284–85 / 315–17 / 333–35 / 337 / 351–52 /358 / 370–74 /380 / 395
Halte Rector De Somer plein

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.