maandag, 26 september 2016 | 20:30 | Aula Pieter de Somer

De laatste symfonie en het tweede klavier trio van Sjostakovitsj vinden elkaar in hun immense treurnis, maar ook in hun steeds weer opflakkerende levenslust. Beide werken ontroeren en onthutsen in hun utopisch verlangen om het onzegbare hoorbaar te maken.

Als geen ander verpersoonlijkt Dmitri Sjostakovitsj de 20e-eeuwse utopische kunstenaar die zijn stem tracht door te drukken in een regime van terreur en repressie. Zijn leven lang werd de Rus heen en weer geslingerd tussen vernedering en verering, afwijzing en toenadering.

Zijn laatste symfonie, hier in een unieke versie voor klaviertrio en dertien slagwerkinstrumenten, is een terugblik op dit turbulente en afmattende kunstenaarsbestaan. De symfonie huilt en kraait victorie tegelijk, zij verwijst naar eerdere triomfen en nooit verteerd verdriet. Sjostakovitsj citeert er Wagner, Rossini én zichzelf, in een intrigerende poging om zijn eigen identiteit op het spoor te komen.

Naast de symfonie krijgt u ook het beklijvende tweede klaviertrio te horen, één van Sjostakovitsj’ meest aangrijpende meesterwerken, geschreven in een periode waarin Stalins terreur nog overtroffen werd door de gruwel van Hitler.

Openingsconcert Academiejaar KU Leuven / In het kader van THE FUTURE IS MORE. 500 JAAR TUOPIA / Coproductie AMUZ

Sponsors: BNP Paribas Fortis - Peeters drukkerij/uitgeverij/boekhandel

Programma

Dmitri Sjostakovitsj: Symfonie nr. 15, op. 141 arrangement V. Derevianko, Klaviertrio nr. 2, op. 67

INLEIDING

Pieter Bergé, 19:45

Uitvoerders

Trio Khaldei & Triatu

Trio Khaldei is een jong en dynamisch ensemble uit Brussel, gespecialiseerd in de Russische kamermuziek van de 20e eeuw. Op hun eerste cd, die in januari verschijnt, zullen onder meer de twee klaviertrio’s van Sjostakovitsj te horen zijn.

Voor de symfonie krijgt Trio Khaldei het gezelschap van Triatu, een slagwerkgroep met een ijzersterke reputatie in de muziek van de 20e en 21e eeuw.

Programmaboekje

1 Programmaboekje

Te koop op de concertlocatie voor maar € 2.

Download

Aula Pieter de Somer

Charles Deberiotstraat 24
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2


Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.