zondag, 14 oktober 2018 | 17:30 | STUK

Het Quatuor Bozzini is een gepassioneerde verdediger van hedendaagse muziek en op Transit dan ook al lang geen onbekende meer. Dit jaar komen ze naar Leuven met het nieuwe strijkkwartet van Stefan Van Eycken onder de arm. Voor het werk van de jonge Amerikaan Anthony Vine – de winnaar van de Gaudeamus award in 2016 – krijgen ze bovendien het gezelschap van twee jonge kwartetten die rondom het publiek plaatsnemen. Ze vullen hun programma aan met een werk dat voor hen geschreven werd door Egidija Medekšaitė.

Programma

Stefan Van Eycken (creatie) / Anthony Vine / Egidija Medekšaitė

Coproductie: Gaudeamus

Componisten

Stefan Van Eycken

Stefan Van Eycken (°1975) studeerde musicologie aan de KU Leuven, volgde zomercursussen in Engelse literatuur aan de universiteit van Edinburgh en compositie in Avignon bij Marco Stroppa. In 1997 vatte hij een studie over het werk van Brian Ferneyhough aan in Edinburgh aan de Faculty of Music, waar hij eveneens analyse en esthetiek van hedendaagse muziek doceerde. In 2000, trok hij naar Japan om de muziek van Yuji Takahashi te bestuderen, waar hij nog steeds woont en werkt.

Anthony Vine

Anthony Vine (°1988) is een componist-gitarist gevestigd in San Diego, California. Zijn muziek wordt gekenmerkt door minutieus uitgewerkte, fragiele landschappen, statische netwerken van microtonale harmonie, en sterke invloeden van visuele kunst en choreografie. Zijn werk is reeds uitgevoerd door onder meer het Minnesota Orchestra, Yarn/Wire, Bozzini Quartet en Trio SurPlus, met uitvoeringen op festivals wereldwijd. In 2016 was hij de winnaar van de Gaudeamus prijs.

Website Anthony Vine

Egidija Medekšaitė

Egidija Medekšaitė componeert hoofdzakelijk kamermuziek, waarin ze vaak akoestische en elektronische klank combineert. Een van de belangrijkste basisprincipes in haar werk is de strikte organisatie van alle muzikale parameters, gebaseerd op voorafbepaalde patronen (progressies van toonhoogte of duur, verschillende numerieke procedures enz.). Toch klinkt haar muziek meer als een meditatieve stroom dan als mathematisch opgebouwde structuren.

Uitvoerders

Quatuor Bozzini

Sinds 1999 laat Quatuor Bozzini een originele stem horen in nieuwe, experimentele en klassieke muziek. Het kwartet stelt zich niet tevreden met bestaande wijsheden overbrengen en cultiveert een ethos van risico’s nemen en afwijken van de gevestigde norm. Met rigoureuze kwaliteitseisen hebben ze een enorm divers repertoire opgebouwd, dat losstaat van modegrillen. Hierdoor ontvingen ze reeds bijna tweehonderd commissies en creëerden ze meer dan driehonderd nieuwe werken.

Website Quatuor Bozzini

Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van dit moment. Met openhartig en bezield spel deelt het de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld en tonen dat muziek niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Het kwartet stelt zich steeds kwetsbaar op, en laat hun eigen hart spreken om door te dringen tot de essentie van de muziek.

Website Dudok Kwartet

BL!NDMAN [strings]

Eind 2013 ging het Alcea Kwartet samenwerken met BL!NDMAN en werd het BL!NDMAN [strings]. Sinds 2014 werken de vier jonge musici samen met Eric Sleichim om een meer hedendaags repertoire te ontwikkelen, en met andere instrumenten en uitvoeringspraktijken te experimenteren.

Website BL!NDMAN

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.