vrijdag, 12 oktober 2018 | 20:30 | STUK

Vier jaar geleden sloten ze Transit groots af, nu keert het Berlijnse Ensemble Mosaik terug voor een fantasierijk openingsconcert. Ensemble Mosaik gaat een dialoog aan met platendraaiers (Moguillansky).

Ze mengen de instrumenten met samples en allerlei vervormingen tot een vindingrijk spel met de luisteraar ‘wie-speelt-er-nu-welke- klank?’ (Scheuer). En als bonus brengen ze het overrompelende Fleischmee van trouwe Transit-gast Enno Poppe. Om de Berlijns-Leuvense uitwisseling extra kracht bij te zetten, bekronen ze dit programma met een wereldcreatie van Jasper Vanpaemel.

Programma

Jasper Vanpaemel (premiere) met dank aan Jonas Cambien (melodica), Lien Tallon (kostuums) & Tom Beets (audiobron) / Eduardo Moguillansky: Jardin d'acclimatation, Bemessungen #1 / Enno Poppe: Fleisch / Benjamin Scheuer: Jammerorgel

INTRO

Maarten Beirens, 19:45

Componisten

Enno Poppe

Enno Poppe werd geboren op 30 december 1969 in Hemer, Duitsland. Hij studeerde directie en compositie aan de Hochschule der Künste Berlin bij onder anderen Friedrich Goldmann en Gösta Neuwirth. Hiernaast studeerde hij geluidssynthese en algoritmische compositie aan de Technische Universität Berlin en aan ZKM Karlsruhe. Als dirigent is Enno Poppe vaak te zien bij Klangforum Wien, Ensemble MusikFabrik en Ensemble Resonanz. Sinds 1998 is hij ook hoofddirigent van ensemble mosaik. Enno Poppe onderwees compositie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn, bij Darmstädter Ferienkursen für Neue Musik en aan de Impuls Akademie in Graz.

Jasper Vanpaemel

Jasper Vanpaemel (°1986) studeerde piano, compositie en sonologie bij Jan Michiels, Peter Swinnen, Franklin Gyselinck, Kees Tazelaar & Richard Barrett aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Jaspers composities variëren van solo- tot ensemble-muziek, van traditionele instrumentaties tot interdisciplinaire multimedia projecten. Als muzikale duizendpoot treedt hij op in verschillende formaties en schuwt hij de convergentie met andere kunststromen niet. Website Jasper Vanpaemel

Eduardo Moguillansky

Componist Eduardo Moguillansky, geboren in Buenos Aires in 1977, woont en werkt in Duitsland. Hij schreef opdrachtwerk voor festivals als Donaueschingen Musiktage, Wien Modern, Wittener Musiktage en Musica Viva. Momenteel is hij lid van de Akademie Schloss Solitude in Stuttgart.

Website Eduardo Moguillansky

Benjamin Scheuer

Benjamin Scheuer leeft en werkt in Hamburg als freelance componist. Zijn muziek is doordrenkt van sensualiteit en humor. Al zijn stukken bevatten theatrale elementen en roepen vaak een donker getinte, maar speelse sfeer op. Hoewel hij vaak werkt met samples, beschouwt Scheuer zichzelf niet als componist van elektronische muziek. Hij focust liever op de wereld van live-electronics en de menselijke uitvoering. Als stichtend lid van Musicians without Borders geeft hij regelmatig op vrijwillige basis muziekles in Ecuador.

Website Benjamin Scheuer

Uitvoerders

Ensemble Mosaik

Sinds de oprichting in 1997 is het diverse en experimentele Ensemble Mosaik geëvolueerd tot een vermaard ensemble voor nieuwe muziek. De musici zijn niet alleen bijzonder goede uitvoerders, maar ook erg creatieve individuen die openstaan voor experiment. De concerten van Ensemble Mosaik worden sterk beïnvloed door samenwerkingen met jonge kunstenaars en digitale media en het verkennen nieuwe uitvoeringspraktijken.

Website Ensemble Mosaik

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.