Ga verder naar de inhoud

Verslag cultuurreis naar het Normandië van Erik Satie

23 september 2023 · Pieter Bergé

Van 15 tot 18 september maakte Festival 20·21, samen met Cultuurreizen Cimarosa en dertig nieuwsgierigen een reis naar Honfleur, de geboorteplaats van Erik Satie.

Havensteden - kathedralen - impressies

Onderweg naar Normandië bezochten we de machtige kathedraal van Amiens, op zaterdag struinden we door de verrassend modernistische havenstad Le Havre, met haar door UNESCO beschermde stadscentrum en beklijvende vuurtorenkathedraal. Ook de rijke collectie impressionistische schilderijen in het Musée André Malraux, met als blikvangers Boudin (°Honfleur) en Dufy (°Le Havre), lieten we natuurlijk niet links liggen.

Op zondag werden onze impressionistische indrukken zowaar nog versterkt aan de kalkrotsen van een door zon en regen overgoten Etrétat. Op de terugreis konden we ten slotte nog even wegdromen in de ontluisterende ruïnes van de abdij van Jumièges, waar we tegelijk onder de ‘ogives’ (of spitsbogen) en de blote hemel konden schoorvoeten.

Concerten met Jan Michiels en Inge Spinette

Het absolute hoogtepunt van deze reis waren twee privéconcerten die Jan Michiels en Inge Spinette ten beste gaven in het kleine, cabareteske zaaltje van de Maisons Satie.

Op zaterdag wijdde het duo ons met een Concert 'chrétien et désagréable' in in de bizarre sacrale wereld van de Franse zonderling. De dag erna gingen alle remmen los met een onvervalst music-hall-programma: ‘Concert excentrique et divertissant’.

Wie de twee concerten meemaakte, begreep op het einde nog minder van Satie dan ervoor!

Rendez-vous met Satie

Op zondag 8 oktober hebben de reizigers rendez-vous op de Themadag in Leuven, waar ze de drie Satie-concerten zullen bijwonen om zich nog meer door de zelfverklaarde gymnopédiste te laten verrassen!