zaterdag, 23 oktober 2021 | 17:30 | STUK

Pianist Jan Michiels selecteert werken van Furrer, Sciarrino en Kurtág rondom de wereldcreatie Rispecchiato in Quarzo van de Italiaanse componist Osvaldo Coluccino. Een grandioos werk waarin de electronica een stralend verlengstuk vormt voor de klanken van de piano: sensueel, poëtisch en groots – het 21e-eeuwse antwoord op Luigi Nono’s …sofferte onde serene… In Jan Michiels vinden deze nieuwe pianowerken een even virtuoze als fijnzinnige verdediger.

Programma

Osvaldo Coluccino: Rispecchiato in Quarzo (creatie) 

Werk van Beat Furrer, Salvatore Sciarrino en György Kurtág

COPRODUCTIE MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE

Componisten

Beat Furrer

Beat Furrer (1954, Zwitserland) kreeg zijn eerste muzikale training aan de piano aan de plaatselijke muziekschool van Schaffhausen. In 1985 stichtte hij het Klangforum Wien waar hij tot in 1992 directeur van was en nog steeds mee verbonden is als dirigent. Beat Furrer heeft een breed scala aan werken gecomponeerd, van solo en ensemble muziek tot orkest- en koorwerken en opera. Hij is bekend om zijn genuanceerde exploratie van de menselijke stem en haar relatie tot het instrumentale geluid.

Website Beat Furrer

Osvaldo Coluccino

Osvaldo Coluccino (1963) is een Italiaans componist en dichter. Hij schreef reeds opdrachten voor de Biënnale van Venetië, Milano Musica (Teatro alla Scalla), RAI National Symphony Orchestra…, en zijn werk wordt uitgevoerd op verschillende festivals wereldwijd (Festival de Royaumont, in coproductie memt IRCAM-Centre Pompidou Parijs, Guildhall School of Music & Drama in Londen…) en in uitzonderlijke kunstinstellingen (Egyptisch museum van Turijn, Museo del Novecento in Milaan, Manifesta Europese biënnale voor hedendaagse kunst…).

Website Osvaldo Coluccino

Salvatore Sciarrino

Autodidact Salvatore Sciarrino (Palermo, 1947) begon te componeren op twaalfjarige leeftijd. Zijn muziek is bijzonder: ze leidt tot een andere manier van luisteren, een globaal emotioneel besef, zowel van de werkelijkheid als van jezelf. En na veertig jaar bevindt de omvangrijke catalogus van Sciarrino's composities zich nog steeds in een fase van verrassende creatieve ontwikkeling.

Website Salvatore Sciarrino

Uitvoerders

Jan Michiels

Vanaf het begin van zijn artistieke loopbaan doet Jan Michiels er alles aan om het publiek onder te dompelen in de rijkdom van de 20e en 21e-eeuwse (piano)muziek. Hij is dan ook een graag geziene gast op Festival 20·21. Vorig jaar bracht hij Hindemiths complexe Ludus Tonalis met een meeslepende vanzelfsprekendheid, die ongetwijfeld zal weerklinken in dit programma dat hij in samenspraak met Osvaldo Coluccino opbouwde rond de creatie van de componist.

Website Jan Michiels

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.