vrijdag, 18 oktober 2019 | 20:30 | STUK

Twee piano’s, twee pianisten, twee componisten en ook nog wat elektronica. Transit trapt dit jaar af met twee creaties van Daan Janssens en Frederik Croene. Elk van hen plaatst de piano op een heel andere manier in een nieuwe context. Elektronica bij Daan Janssens en een visuele setting van kunstenaar Karl Van Welden bij Frederik Croene. Je krijgt hier het beste uit eigen land voor 176 toetsen en 30 vingers.

Programma

Frederik Croene (creatie) / Daan Janssens (creatie)

Coproductie Centre Henri Pousseur

INLEIDING

Maarten Beirens, 19:45

Componisten

Daan Janssens

Daan Janssens (1983) studeerde compositie bij Frank Nuyts, Godfried-Willem Raes en Filip Rathé aan het Koninklijk Conservatorium Gent, waar hij sinds 2016 zelf compositie en orkestratie doceert. Doorheen de jaren werkte hij samen met grote nationale en internationale ensembles en solisten, en bouwde hij een intense samenwerking uit met LOD muziektheater. Momenteel werkt hij aan zijn derde opera, Brodeck, naar een roman van Philippe Claudel, terug in samenwerking met Fabrice Murgia.

Website Daan Janssens

Frederik Croene

Frederik Croene (1973) ontwikkelde een handvol trajecten waarin hij reflecteert op de steeds veranderende en veelgelaagde identiteiten van de klassieke pianist. Hij speelde en nam een deel van het klassieke repertoire op en werkte intensief samen met hedendaagse componisten. Daarnaast richt hij zich ook op transdisciplinaire kunst, improvisatie en intuïtieve performance/studio-opnames.

Website Frederik Croene

Uitvoerders

Pianoguide

Het visionaire pianocollectief Pianoguide werd opgericht door pianisten Elisa Medinilla en Frederik Croene vanuit een passie voor radicaal vernieuwende recitalformats. Het ensemble focust op nieuwe composities waarin beelden (video, choreografie, gebaren), concepten en/of ideeën een even belangrijke rol spelen als de klank.

Website Pianoguide

Karl Van Welden

Karl Van Welden (°1980) startte in 2006 het project Verenigde Planeten op, een cyclus van visueel en performatief werk gestoeld op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de mensheid zich tot de ongelooflijke grootsheid van het heelal? Met behulp van de planeten als ankerpunten zoekt hij artistieke antwoorden op deze fundamentele vraag, met een voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.

Website Karl Van Welden

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.