vrijdag, 18 oktober 2019 | 20:30 | STUK

Twee piano’s, twee pianisten, twee componisten en ook nog wat elektronica. Transit trapt dit jaar af met twee creaties van Daan Janssens en Frederik Croene. Elk van hen plaatst de piano op een heel andere manier in een nieuwe context. Elektronica bij Daan Janssens en een visuele setting van kunstenaar Karl Van Welden bij Frederik Croene. Je krijgt hier het beste uit eigen land voor 176 toetsen en 30 vingers.

Programma

Frederik Croene (creatie) / Daan Janssens (creatie)

Coproductie Centre Henri Pousseur

INLEIDING

Maarten Beirens, 19:45

Componisten

Daan Janssens

Daan Janssens (Brugge, 1983) studeerde compositie bij Frank Nuyts, Godfried-Willem Raes en Filip Rathé aan het conservatorium Gent, waar hij sinds 2016 zelf compositie en orkestratie doceert. Doorheen de jaren werkte hij samen met grote nationale en internationale ensembles en solisten, en bouwde hij een intense samenwerking uit met LOD Muziektheater. Zo ging vorig jaar zijn tweede opera, Menuet, naar de gelijknamige novelle van Louis Paul Boon in première in april 2017, en werd in 2018 zijn Eine Schöne Müllerin gecreëerd door SPECTRA op Festival 20·21.

Website Daan Janssens

Frederik Croene

Frederik Croene begon zijn eigenzinnige carrière als autodidact alvorens muziekstudies aan te vatten. Vanuit zijn passie voor hedendaagse muziek en nieuwe uitvoeringspraktijken presenteerde hij in concert en opname een radicale mix van stijlen en speeltechnieken, die alom enthousiast onthaald werden. Naast zijn werk als uitvoerend pianist, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder terechtkomen, met buitengewoon verrassende resultaten tot gevolg.

Website Frederik Croene

Uitvoerders

Pianoguide

Het visionaire pianocollectief Pianoguide werd opgericht door pianisten Elisa Medinilla en Frederik Croene vanuit een passie voor radicaal vernieuwende recitalformats. Het ensemble focust op nieuwe composities waarin beelden (video, choreografie, gebaren), concepten en/of ideeën een even belangrijke rol spelen als de klank.

Website Pianoguide

Karl Van Welden

Karl Van Welden (°1980) startte in 2006 het project Verenigde Planeten op, een cyclus van visueel en performatief werk gestoeld op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de mensheid zich tot de ongelooflijke grootsheid van het heelal? Met behulp van de planeten als ankerpunten zoekt hij artistieke antwoorden op deze fundamentele vraag, met een voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.

Website Karl Van Welden

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.