vrijdag, 22 oktober 2021 | 20:30 | STUK

“Outstanding musicianship, intuition for contemporary trends and well-thought-out programmes”, behoorden volgens de jury tot de redenen om het Britse Riot Ensemble vorig jaar de prestigieuze Ernst von Siemens-prijs toe te kennen. 

Wij hadden daar niet op gewacht om hen te engageren voor Transit (zij het dan wel een jaar later dan eerst gepland) met de co-commissie van een nieuw werk van niemand minder dan Chaya Czernowin. Het wordt een donker werk voor basklarinet solo en een ensemble met vooral lage instrumenten. 

Daar vormen de IJslandse klanken van Bara Gisladottir en de mediterrane kleuren van Clara Iannotta gegarandeerd een spannende combinatie mee.

Programma

Bára Gísladóttir: Animals of your pasture (creatie)
Clara Iannotta: They left us grief-trees wailing at the wall
Chaya Czernowin: Fast Darkness I: I can see your turned eyes from inside your body

COPRODUCTIE WIEN MODERN, HUDDERSFIELD CONTEMPORARY MUSIC FESTIVAL RIOT ENSEMBLE

Componisten

Chaya Czernowin

De Israëlische componiste Chaya Czernowin studeerde en werkte in Duitsland, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Japan. Haar muziek wordt gekenmerkt door ongekende klankwerelden, het gebruik van ‘noise’ en fysieke parameters als massa, textuur, bevraging van tijd en het ontrafelen en verschuiven van schaal om een levendige, viscerale en directe klankervaring te genereren. Ze streeft naar een muziek van het onderbewuste, voorbij stijlconventies en rationaliteit. 

Website Chaya Czernowin

Clara Iannotta

Clara Iannotta is een Italiaanse componiste en curator gevestigd in Berlijn. Ze schrijft muziek in opdracht van gerenommeerde ensembles, solisten en orkesten, waaronder Quatuor Diotima, Ensemble Intercontemporain, JACK, Klangforum Wien. Iannotta was onderzoeker aan het Berliner Künstlerprogramm des DAAD in 2013, Villa Médicis (Académie de France à Rome) in 2018–19 en sleepte al verschillende prijzen in de wacht. Sinds 2014 is Iannotta artistiek directeur van Bludenzer Tage zeitgemäßer Musik en wordt vanaf 2022 co-artistiek directeur van festival Klangspuren Schwaz. 

Website Clara Iannotta

Bára Gísladóttir

De werken van Bára Gísladóttir worden gekenmerkt door een diepe en reflexieve rust, die soms een bijna meditatieve toestand in de muziek teweegbrengt. In haar stukken beweegt de tijd zich evenzeer in cirkels als voorwaarts naar een duidelijk doel. Of ze nu voor akoestische instrumenten of elektronica schrijft, is Gísladóttir vooral begaan met de rijke details van klanken. Zo spelen boventonen, grensregisters en multiphonics een essentiële rol in haar werken, waardoor een sfeer van langzaam voortschrijdend mysterie ontstaat.

Website Bára Gísladóttir

Uitvoerders

Riot Ensemble

Het Riot Ensemble verbindt mensen met hedendaagse muziek in concerten en evenementen die net zo innovatief, levendig en belonend zijn als de muziek zelf. De leden van Riot behoren tot de top van Europese solisten in de hedendaagse muziek, en werken als uitvoerders, curatoren en opdrachtgevers. Vanuit Londen is Riot voornamelijk actief in het introduceren van nieuwe internationale stemmen in de Britse muziekscène en sinds 2012 heeft het ensemble meer dan 200 wereldpremières en creaties in Groot-Brittannië gespeeld. Het ensemble werkt samen met o.a. Clara Iannotta, Chaya Czernowin, Ann Cleare en Georg Friedrich Haas. 

Website Riot Ensemble

Gareth Davis

Gareth Davis is kunstenaar, componist en muzikant. Hij woont en werkt in Amsterdam. Davis bespeelt (voornamelijk) de basklarinet. Hij heeft zich verdiept in klankkunst en hedendaagse klassieke muziek tot rock, improvisatie en 'noise'. Samenwerkingen die leidden tot creaties van nieuwe werken van onder meer Bernhard Lang, Peter Ablinger en Jonathan Harvey, uitvoeringen als solist met orkesten als SWR Symphonieorchester en Warsaw Philharmonic, met groepen en musici van  Neue Vocalsolisten en Arditti Quartet tot improvisatoren Elliott Sharp en Frances Marie Uitti, elektronische kunstenaars Robin Rimbaud en Merzbow en multimediaal werk met artiesten als Christian Marclay en Peter Greenaway.

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.