zaterdag, 29 oktober 2022 | 20:30 | Manhattan

Het jonge Italiaanse Maurice strijkkwartet legt zich al jaren met succes toe op het nieuwste repertoire. Hoog tijd om hen naar Transit te halen, waar ze bovendien de wereldcreatie van het nieuwe strijkkwartet van Daan Janssens brengen, gekoppeld aan een recente klassieker – het vierde kwartet van de betreurde Jonathan Harvey, met zijn typische transcendente, subtiele versmelting van strijkers en live electronics.

Programma

Jonathan Harvey: String Quartet n°4

Daan Janssens (creatie)

Marco Momi

Componisten

Daan Janssens

Daan Janssens (1983) studeerde compositie bij Frank Nuyts, Godfried-Willem Raes en Filip Rathé aan het Koninklijk Conservatorium Gent, waar hij sinds 2016 zelf compositie en orkestratie doceert. Doorheen de jaren werkte hij samen met grote nationale en internationale ensembles en solisten, en bouwde hij een intense samenwerking uit met LOD muziektheater. Momenteel werkt hij aan zijn derde opera, Brodeck, naar een roman van Philippe Claudel, terug in samenwerking met Fabrice Murgia.

Website Daan Janssens

Jonathan Harvey

Engelse componist Jonathan Harvey schreef muziek in vele genres en nam actief deel in de hedendaagse muziekscene. Hij is niet allen bekend als componist van inspirerende koormuziek, maar staat ook bekend om zijn vier strijkkwartetten in opdracht van het Arditti Quartet die internationaal uitgevoerd worden. Zijn vaardigheid in het combineren van elektronische klanken met live instrumenten was een andere grote verdienste van hem. 

Website Jonathan Harvey

Uitvoerders

Quartetto Maurice

Sinds zijn oprichting in 2002 onderzoekt Quartetto Maurice voortdurend en onvermoeibaar alle facetten van geluid. Muziek uit de 20e en 21e eeuw vormt de kern van zijn repertoire. Quartetto Maurice promoot actief nieuwe muziek door opdrachten te geven aan jonge componisten, met een open geest voor de complexiteit van het hedendaagse muziekpanorama. 

Het 4+1 project - waarbij 4 voor het strijkkwartet staat en 1 voor elektronica - benadrukt de overtuiging van het kwartet om elektronica als volwaardig vijfde lid te beschouwen. 

Website Quartetto Maurice

Manhattan

Kolonel Begaultlaan 21
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen.  

 Met de auto: parking Vaartkom

De lijn

De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen.  

Te voet: 20 min van het station

Met de fiets: fietssnelweg F8 en F3

Met het openbaar vervoer: met de buitenringbus 600 tot Engels plein

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.