zaterdag, 19 oktober 2019 | 17:30 | STUK

Het Transit-debuut van het jonge Duitse Ensemble Interface kondigt zich aan als een beklijvend programma. Centraal staat het gloednieuwe concerto voor fretless elektrische gitaar en ensemble, dat Wieland Hoban op maat van de talenten van de Belgische gitarist Nico Couck schreef. Ook voor componiste Maya Verlaak is het een Transitdebuut en meteen met een wereldcreatie!

Programma

Wieland Hoban (creatie) / Jason Buchanan / Ashley Fure / Maya Verlaak (creatie)

Componisten

Wieland Hoban

Wieland Hoban werd geboren in Londen in 1978. Hij studeerde compositie bij Isabel Mundry, Hans Zender en Gerhard Müller-Hornbach aan de Frankfurt Academy of Music and Performing Arts. Zijn werk wordt internationaal uitgevoerd en hij werkte reeds samen met groepen als Ensemble SurPlus, Ensemble Mosaik en ChampdAction, maar ook met solisten als Ian Pace (piano), Arne Deforce (cello) en Carin Levine (fluit). In zijn muziek streeft hij ernaar een meerlagige kwaliteit te bekomen die de immer veranderlijke vloed van onze percepties en bewustzijn weerspiegelt, om tegelijkertijd iets onbevattelijks te suggereren dat op de achtergrond sluimert, maar onbenoembaar blijft. 

Website Wieland Hoban

Jason Buchanan

Jason Thorpe Buchanan is een Amerikaans componist, artistiek leider van het [Switch~ Ensemble] en docent in de compositie, muziektheorie en elektronische muziek aan de College of Music, Mahidol University in Thailand. Hij schreef commissies voor en zijn werk werd uitgevoerd door onder andere Alarm Will Sound, Talea Ensemble en TACETi. Hij ontving ook verschillende erkenningen, waaronder een Fulbright Fellowship in Hamburg, beurzen, residenties en opdrachtwerken van o.a. Royaumont en de American-Scandinavian Foundation. Buchanan behaalde een doctoraat aan de Eastman School of Music en werkte als zakelijk en artistiek directeur van verschillende festivals. Hij is ook een gegeerde gastcomponist en -docent in onder meer Hamilton College, de University of Chicago en Stanford University.

Website Jason Buchanan

Ashley Fure

Ashley Fure (°1982) is een Amerikaanse componist en installatiekunstenaar. Haar werk onderzoekt de kinetische bronnen van klank, met een speciale focus op de lichamelijkheid van het musiceren en  het chaotische gedrag van rauw akoestisch materiaal. Ze behaalde een doctoraat in de muziekcompositie aan de Harvard University en startte in 2015 als assistent professor aan het Dartmouth College Music Department. In 2016 was ze finaliste voor de Pulitzer Prize in Music, en eerder ontving ze o.a. reeds een Lincolgn Center Emerging Artist Award, een Guggenheim beurs en een Fulbright beurs in Frankrijk.

Website Ashley Fure

Maya Verlaak

De Belgische Maya Verlaak (Gent, 1990) is actief als componiste, maar ook uitvoerder, curator en docent. Sinds het behalen van haar doctoraat in de compositie in 2018, doceert ze compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Verlaak schreef composities voor ensembles als Ensemble Klang, London Sinfonietta en Apartment House, maar ook voor festivals zoals Huddersfield Contemporary Music Festival en London Contemporary Music Festival. Sinds 2016 is Maya Verlaak ook curator van Post-Paradise in Birmingham, een concertprogramma dat zijzelf oprichtte als platform voor jonge componisten.

Website Maya Verlaak

Uitvoerders

Nico Couck

Nico Couck behaalde zijn masterdiploma gitaar in 2013 aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij inmiddels zelf gitaar en kamermuziek doceert. Sinds 2010 ontving hij verschillende prijzen, onder meer van Radio Klara, Laboratorium en de Logos Foundation. Hij stond op grote podia in Europa, Azië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika en was onder andere te gast bij Warschau Autumn, Acht Brücken Köln en Cité de la Musique Paris. Daarnaast wordt Couck wordt regelmatig geëngageerd door verschillende ensembles als ChampdAction, HERMESensemble en Nadar Ensemble. Doorheen zijn carrière creëerde hij reeds werk van componisten als Oscar Bianchi, Chaya Czernowin, Johannes Kreidler, Stefan Prins, Simon-Steen Andersen en Serge Verstockt. 

Ensemble Interface

Het internationaal muzikantencollectief Ensemble Interface werd opgericht in 2009 in Frankfurt am Main. Het ensemble zet zich in voor hedendaagse muziek in uitvoering, educatieve activiteiten en onderzoek. Als “Pierrot-plus” sextet hebben ze de uitdaging aangenomen om een breed repertoire uit te voeren, terwijl ze ook nieuwe perspectieven bieden op hun klassieke bezetting. Risico’s en experiment zijn cruciale onderdelen van hun artistieke proces, en ze interageren met dit kader en alles waaraan ze zich toewijden: nieuwe en bestaande werken, maar ook artistieke partners en publiek.

Website Ensemble Interface

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.