zaterdag, 13 oktober 2018 | 11:30 | STUK

Dat deze editie van Transit samenvalt met de gemeenteraadsverkiezingen is een toeval, maar het biedt een mooie aanleiding om over toepassingen van ‘democratie’ in de relatie tussen componist, uitvoerders en publiek na te denken. Het wordt een tweeluik: amateurzangers creëren een werk van Bryn Harrison over dit thema en de jonge muzikanten van de Nadar Summer Adacemy verkennen de ‘open’ structuren van de muziek van James Saunders.

- gratis concert -

Programma

Bryn Harrison (creatie) / James Saunders (creatie) - Compositieopdracht van MATRIX [New Music Centre] met ondersteuning van de Ernst von Siemens Musikstiftung

MATRIX zoekt koorzangers voor de creatie van Bryan Harrison. Alle informatie: matrix-new-music.be

Componisten

Bryn Harrison

Bryn Harrison groeide op in Bolton. Na het afronden van zijn studies aan de City of Leeds College of Music specialiseerde hij zich in experimentele compositie in de Masteropleiding bij Gavin Bryars aan De Montfort University in Leicester. Doorheen zijn twintiger en dertiger jaren ontwikkelde Harrison een individuele benadering van tijd als cyclisch en herhalend gegeven. Meer recent is een verdere ontwikkeling van recursieve muzikale structuren te zien in een reeks langdurigere composities, waaronder Repetitions in Extended Time (2008) en passing light (2014).

Website Bryn Harrison

James Saunders

Componist James Saunders studeerde achtereenvolgens aan de University of Huddersfield en de Royal Northern College of Music. Hij heeft een sterke interesse voor groepsdynamiek en besluitvorming. Hij is geregeld te zien als uitvoerder in het duo Parkinson Saunders en ook als lid van Apartment House. Saunders organiseert het Open Scores Lab in de Bath Spa University.

Website James Saunders

Uitvoerders

De 2de Adem

De 2de Adem werd in 1984 opgericht door Marc Michael De Smet en wordt sinds 2001 geleid door Maarten Van Ingelgem. Het koor specialiseert zich in het hedendaagse koorrepertoire na 1950. Hierbij programmeert het niet alleen composities van gevestigde waarden, maar wil het vooral een laboratorium zijn voor jonge componisten om samen te creëren. De 2de Adem heeft, door deze gedurfde programmatie en door te kiezen voor creaties en improvisatiemomenten, een eigen plaats verworven in het Vlaamse koorleven.

Website De 2de Adem

Nadar Summer Academy

In 2011 sloegen Nadar ensemble en MATRIX de handen in elkaar voor een spannend project: een stage voor jonge muzikanten vanaf 14 jaar, helemaal gewijd aan nieuwe muziek. Vijf dagen lang worden de deelnemers ondergedompeld in een nieuwe muzikale wereld. Tijdens individuele lessen, ensemble- en kamermuzieksessies wordt er gewerkt rond twintigste-eeuwse repertoirestukken en recente composities, van John Cage tot Simon Steen-Andersen. Elk jaar zorgt de Summer Academy bovendien wel voor iets bijzonders. De stageweek wordt telkens afgesloten met een concert, dat (deels) hernomen wordt op een professioneel podium.

Info Nadar Summer Academy

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.