zaterdag, 21 oktober 2017 | 20:30 | STUK

In de Verenigde Staten geldt Yarn/Wire als één van de spannendste ensembles uit de New Yorkse scène. Hoog tijd dus om het Transit-publiek kennis te laten maken met dit piano-percussiekwartet.

Ze brengen uitsluitend werken die speciaal voor hen geschreven zijn, waaronder werken van Thomas Meadowcroft en Ann Cleare. Aaron Einbond maakt met het ensemble een virtuele wandeling door New York en met Jasper Vanpaemel staat daar een componist van Leuvense bodem tegenover.

Aan de lijst met percussie-instrumenten te zien (waaronder een oude platendraaier, twee bloempotten en twee slazwierders), wordt het een concert vol ongebreidelde klankfantasie.

Programma

Thomas Meadowcroft Walkman Antiquarian (2013)

Ann Cleare I should live in wires for leaving you behind (2014)

Jasper Vanpaemel The Wire (wereldcreatie)

Aaron Einbond The Kind of a Problem a City is (2016)

Componisten

Aaron Einbond

In zijn werk exploreert Aaron Einbond de intersectie van instrumentale muziek, geluidsinstallaties, field recording en technologie, de spontaneïteit van een live performance met computerinteractie. Zijn recente muziek focust op audio transcriptie als het centrum van een creatief process dat compositie, improvisatie en interpretatie samenbrengt, daarbij de drempels van perceptie tussen instrument - podium - ruimte - luidspreker in vraag stellend.

Website Aaron Einbond

Jasper Vanpaemel

Jasper Vanpaemel (°1986) studeerde piano, compositie en sonologie bij Jan Michiels, Peter Swinnen, Franklin Gyselinck, Kees Tazelaar & Richard Barrett aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Jaspers composities variëren van solo- tot ensemble-muziek, van traditionele instrumentaties tot interdisciplinaire multimedia projecten. Als muzikale duizendpoot treedt hij op in verschillende formaties en schuwt hij de convergentie met andere kunststromen niet. Website Jasper Vanpaemel

Ann Cleare

Ann Cleare is een Ierse componist die zich voornamelijk richt op concertmuziek, opera, uitgebreide klankomgevingen, en hybride instrumentale vormgeving. Haar werk verkent de statische en sculpturale aard van geluid, en probeert daarbij de extremiteiten van timbre, textuur, kleur en vorm te onderzoeken. Ze creëert hoogpsychologische en lichamelijke sonische ruimtes die de luisteraar aanmoedigen om de complexiteit van het leven waarin we bestaan, te overschouwen.

Website Ann Cleare

Thomas Meadowcroft

Thomas Meadowcroft (* 1972) is een Australische componist en muzikant woonachtig in Berlijn waar hij reeds sinds 1998 woont. Zijn muziek werd reeds omschreven als 'reaching an inexpressible purity' (Le Monde), 'nerve torture' (Süddeutsche Zeitung) en 'dreamy post-rock' (New York Times). Meadowcroft schrijft genoteerde muziek voor akoestische instrumenten en electronics, performance en improvisatie in verschillende muzikale contexten, en ook muziek voor film en theater. (foto: Harry Schnitger)

Website Thomas Meadowcroft

Uitvoerders

​Yarn/Wire

Yarn/Wire is een New Yorks percussie- en pianokwartet dat zich toelegt op creatieve, experimentele nieuwe muziek. Het ensemble werd in 2005 opgericht en wordt wereldwijd geprezen om de energie en precisie waarmee het de meest avontuurlijke composities van vandaag uitvoert. Yarn/Wire creëert actief muziek in samenwerking met componisten, geluidskunstenaars, noise-muzikanten, … over de hele wereld. 

Website Yarn/Wire

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.