zondag, 14 oktober 2018 | 14:00 | STUK

Dat lage instrumenten meer kunnen dan functionele basnoten spelen, weten we wel, maar het is goed om er af en toe nog eens extra aan herinnerd te worden. De naam LyrischLaagspreekt in dat verband voor zich.

Een concert met de focus op de klankrijkdom die zich in de lagere regionen van het spectrum afspeelt. Twee basklarinetten en twee lage strijkers tonen zich in diverse combinaties met gloednieuw werk van Michael Finnissy, Georgia Nicolaou en Frederik Neyrinck.

Programma

Michael Finnissy (creatie) / Georgia Nicolaou (creatie) / Frederik Neyrinck (creatie)

Coproductie: November Music, Basklarinet Festijn

Componisten

Frederik Neyrinck

Componist en pianist Frederik Neyrinck (°1985) studeerde in Brussel, Stuttgart en Graz. Hij woont en werkt in Wenen. Neyrinck werkte samen met verschillende ensembles en instituten zoals Asko|Schönberg, Bozzini Quartet en Brussels Philharmonic en uitvoerders als I Solisti del Vento, Spectra Ensemble en Revue Blanche maakten opnames van zijn werk. In 2017-2018 is hij “seizoenscomponist” van Concertgebouw Brugge. Als pianist is hij lid van Ensemble Platypus.

Website Frederik Neyrinck

Michael Finnissy

Componist Michael Finnissy (°1946) is gefascineerd door de politieke aspecten van muziek. Hij gelooft dat alle muziek in zekere zin ‘programmatisch’ is, gezien ze binnen een cultuur ontstaat die zowel de muzikale als buitenmuzikale bekommernissen van de componist reflecteert. Zijn politiek en sociaal engagement is steeds prominenter geworden doorheen zijn carrière. Finnissy gaf les aan de Royal Academy of Music, de University of Sussex en is momenteel professor compositie aan de Universiteit van Southampton.

Website Michael Finnissy

Georgia Nicolaou

In 2016 studeerde Georgia Nicolaou af van de opleiding compositie aan Codarts, Rotterdam. Ze schrijft zowel stukken voor kamerensembles als voor dans en muziektheater. Naast akoestische, schrijft Nicolaou ook elektronische en elektro-akoestische muziek. In september 2016 ontving ze op Gaudeamus festival voor nieuwe muziek te Utrecht de Tera de Marez Oyens prijs voor haar werk S o c I a l I C E.

Website Georgia Nicolaou

Uitvoerders

Lyrisch Laag

Lyrisch Laag is een initiatief van Fie Schouten, waarbij verschillende musici samenkomen om instrumenten met een lage tessituur te bespelen. Voor dit concert bundelt zij haar krachten met Marij van Gorkom, met wie Schouten ook het ensemble Basklarinet Festijn vormt, alsook celliste Eva van de Poll en contrabassiste Beltane Ruiz Molina.

Fie Schouten

Fie Schouten (rechts) is klarinettiste gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Ze is hoofdvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Schouten treedt veelvuldig op als soliste en in ensembleverband en is artistiek leider van het Basklarinet Festijn. Ook werkt ze veel samen met zowel gevierde als jonge componisten, die inmiddels meer dan 70 composities voor haar en haar ensembles schreven.

Website Fie Schouten

Marij van Gorkom

Marij Van Gorkom (links) studeerde basklarinet bij Harry Sparnaay en stortte zich op haar project Sonic Spaces, waarbij ze haar instrument verder wil verkennen, nieuwe muziek wil creëren en haar eigen pad zoekt binnen de huidige kunst- en muziekwereld. Dankzij het project ontdekt ze nieuwe muzikale mogelijkheden en onderzoekt ze de diepten, details en nuances van haar instrument alsook de relatie ervan tot electronics en digitale media.

Website Sonic Spaces

Eva van de Poll

Celliste Eva van de Poll studeerde aan Conservatorium Amsterdam en de Messiaen Akademie. Ze heeft haar sporen verdiend met medewerking aan film, theater- en dansvoorstellingen, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziekprojecten in binnen- en buitenland. Eva speelt bij theatergroep Plezant, Pavadita Tango Strijkkwartet en het Haytham Safia Quartet, en tourde met diverse musici. Zij werkt sinds 2001 samen met klarinettiste Fie Schouten.

Beltane Ruiz Molina

Beltane Ruiz Molina studeerde contrabass en compositie in Londen en Berlijn en een master in oude muziek in Basel. Ze heeft al gewerkt bij de belangrijkst moderne orkesten en met de grootste dirigenten in Engeland, Duitsland en Nederland. Ze speelt vaak bij hedendaagse muziekensembles zoals KNM Ensemble, Ensemble Adapter en Ensemble Mosaik. Sinds 2010 is ze lid van Zafraan Ensemble Berlin.

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.