zaterdag, 24 oktober 2020 | 14:00 | STUK

zaterdag, 24 oktober 2020 | 17:30 | STUK

Geen componist heeft zoveel bizarre instrumenten gebouwd als de Amerikaan Harry Partch (1901- 1974). Niet (enkel) uit knutseldrift maar (ook) als noodzaak om zijn bijzondere microtonale stemmingsysteem mee te realiseren. Het Scordatura Ensemble bespeelt een collectie kopieën van die instrumenten en toont dat ook in de 21e eeuw, componisten als Kate Moore en Guy De Bièvre wonderlijke muziek met die klanken en piepkleine intervallen kunnen maken: ‘weird’ en poëtisch tegelijk!

COPRESENTATIE / COPRESENTATION NOVEMBER MUSIC, MUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ

Kate Moore's Lament uit de Isabella song cycle is een co-commissie van Muziekgebouw aan 't IJ

Programma

Harry Partch, Kate Moore - Lament (creatie), Guy De Bièvre - Gorgeous Nothings (creatie)

Componisten

Guy De Bièvre

Guy De Bièvre (Brussel, 1961) is componist, muzikant, docent en onderzoeker. Als autodidact haalt hij inspiratie uit een waaier aan stijlen, van klassiek tot jazz, van wereldmuziek tot experimentele klankkunst. Zijn werk wordt uitgevoerd door ensembles als ChampdAction en Zwerm op tal van internationale podia. 

Website Guy De Bièvre

Harry Partch

Harry Partch (1901-1974) had een heel eigen kijk op muziek. Vanuit experimenten met reine stemming ontwikkelde hij een nieuw stemmingssysteem dat aan zijn compositorische eisen voldeed. Zijn ideeën schreef hij neer in zijn naslagwerk Genesis of a Music. Partch bedacht en ontwierp een dozijn instrumenten waarvoor hij unieke stukken schreef, en waarvan Scordatura Ensemble zich graag bedient.

Kate Moore

Internationaal gerenommeerd componiste Kate Moore studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Sydney University Conservatory of Music. Ze ontving reeds verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse compositieprijs Matthijs Vermeulen, en haar werk wordt uitgevoerd door ensembles als Asko|Schönberg, Bang on a Can en Slagwerk Den Haag.

Website Kate Moore

Uitvoerders

Scordatura Ensemble

Het Nederlandse Scordatura Ensemble speelt klassiekers uit de microtonale en spectrale traditie, maar ook nieuw werk van hedendaagse componisten, als Phill Niblock en Christopher Fox, dat voor hen geschreven wordt. Vanuit het werk van geestesvader Harry Partch verkennen ze de vele klanken van de onbegrensde stemming. 

Website Scordatura Ensemble

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.