zaterdag, 29 oktober 2016
17:30

Op korte tijd profileerde het Diotima kwartet zich als een van de meest uitmuntende vertolkers van het hedendaagse strijkkwartet-repertoire. Hoog tijd om hen ook in Leuven uit te nodigen, en dat wel met een indrukwekkend nieuw kwartet dat Enno Poppe voor hen schreef, geflankeerd door Gérard Pesson wiens oeuvre ze recent op cd zetten en het allereerste strijkkwartet van Annelies Van Parys. Geloof ons maar dat u deze herfst 16 snaren niet beter zult horen klinken dan hier.

Programma

Enno Poppe, Alberto Posadas, Annelies Van Parys (creatie)

INLEIDING

Pauline Driesen, 17:00

Componisten

Enno Poppe

Enno Poppe werd geboren op 30 december 1969 in Hemer, Duitsland. Hij studeerde directie en compositie aan de Hochschule der Künste Berlin bij onder anderen Friedrich Goldmann en Gösta Neuwirth. Hiernaast studeerde hij geluidssynthese en algoritmische compositie aan de Technische Universität Berlin en aan ZKM Karlsruhe. Als dirigent is Enno Poppe vaak te zien bij Klangforum Wien, Ensemble MusikFabrik en Ensemble Resonanz. Sinds 1998 is hij ook hoofddirigent van ensemble mosaik. Enno Poppe onderwees compositie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn, bij Darmstädter Ferienkursen für Neue Musik en aan de Impuls Akademie in Graz.

Annelies Van Parys

Bij Van Parys is niet zozeer de exploratie van de klank 'an sich' belangrijk, hoewel die natuurlijk een rol speelt, maar veeleer de sensatie die haar klanken teweeg brengen. Daarin schuilt een wezenlijk verschil, een verschuiving van object naar subject. In het laatste geval staat immers de gewaarwording centraal. Haar partituren zijn het gevolg van een empirisch proces, want in beginsel gebaseerd op nauwgezette observaties van akoestische fenomenen. En dan zijn er de bijna wiskundige constructies, de strenge structuren waarin alle aspecten (van grote vorm tot het kleinste detail) beantwoorden aan dezelfde verhoudingen. Ze zoekt steeds naar een eenheid van micro- en macrostructuur, waarbij ze de traditionele vormen niet schuwt. (vrij naar Joep Christenhusz)

volledige biografie website

Alberto Posadas

Alberto Posadas werd geboren in Valladolid in 1967. Hier vatte hij zijn muzikale opleiding aan, dewelke hij afrondde in Madrid. In 1988 ontmoette hij Francisco Guerrero, bij wie hij compositie studeerde en wie hij beschouwt als zijn belangrijkste mentor. Op autodidactische wijze onderzoekt Posadas de mogelijkheden van de elektronische muziek. Sinds 2006 werkt hij aan het IRCAM aan projecten met live electronics in symbiose met andere artistieke velden zoals video en dans.

volledige biografie

Uitvoerders

Quatuor Diotima

Sinds Quatuor Diotima in 1996 gesticht werd door laureaten van het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, is het uitgegroeid tot een van ’s werelds meest gevraagde ensembles. De naam van het kwartet geeft de dubbele identiteit van de groep weer: het woord ‘Diotima’ is een referentie aan Duitse romantiek – Friedrich Hölderlin gaf de naam aan de liefde van zijn leven in de roman Hyperion – en terwijl ook een knik naar de hedendaagse muziek, door de referentie aan Luigi Nono’s werk Fragmente-Stille, an Diotima. In 2016 viert het kwartet zijn 20e verjaardag.

volledige biografie website

STUK

Naamsestraat 96
3000 3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Geraak je niet op tijd?

Laatkomers kunnen niet binnengelaten worden. Tijdens de concerten zijn de zaaldeuren langs buiten gesloten.

U kunt ook niet terug binnen mocht u tijdens de voor-stelling de zaal even willen verlaten.