zondag, 30 oktober 2022 | 20:30 | Manhattan

Met Lichtbogen leverde Kaija Saariaho een van de sleutelwerken van de jaren 1980 af. In dit programma schittert haar muzikale ‘aurora borealis‘ opnieuw als vanouds, maar nu in het gezelschap van twee nieuwe, 21e-eeuwse antwoorden erop van festivalcomponist Daan Janssens én van Serge Verstockt. Verstockt die met ChampdAction zo belangrijk is geweest om de muziek van Saariaho in Vlaanderen te verdedigen, lang voordat Saariaho de gevierde operacomponiste zou worden die ze nu is. Verstockts Nymphéas digitales wordt in die zin zo meteen ook een terugblik op zijn eigen carrière van vier decennia.

Programma

Kaija Saariaho: Lichtbogen

Daan Janssens: (...sans rien dire...)

[pauze 30']

Serge Verstockt: Les Nymphéas digitales

Componisten

Daan Janssens

Daan Janssens (1983) studeerde compositie bij Frank Nuyts, Godfried-Willem Raes en Filip Rathé aan het Koninklijk Conservatorium Gent, waar hij sinds 2016 zelf compositie en orkestratie doceert. Doorheen de jaren werkte hij samen met grote nationale en internationale ensembles en solisten, en bouwde hij een intense samenwerking uit met LOD muziektheater. Momenteel werkt hij aan zijn derde opera, Brodeck, naar een roman van Philippe Claudel, terug in samenwerking met Fabrice Murgia.

Website Daan Janssens

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho (1952) is een vooraanstaande Finse componiste. Geïnspireerd door de spectralisten ontwikkelde ze haar eigen methodieken om harmonische structuren te creëeren, en een gedetailleerde notatie met harmonieken en microtonaliteit. Eerst componeerde ze vooral voor orkest, maar later wijdde ze zich ook aan opera, met groot succes. Twee kwaliteiten hebben haar hele carrière gekenmerkt: nauwe samenwerkingen met individuele kunstenaars en muziek als een cruciale vorm van communicatie.

Website Kaija Saariaho

Serge Verstockt

Serge Verstockt (1957) is een sterke verdediger en voortrekker van computerondersteunde compositie. Hij studeerde o.a. geluidstechniek, beeld- en geluidsmontage en klarinet. Aan Joris Delaets SEM-studio (Studio voor Experimentele Muziek) kwam hij in contact met elektronische klankmanipulatie. In 1988 richtte hij het ensemble Champ d’Action (nu ChampdAction) op dat sindsdien heel wat Vlaamse hedendaagse muziek op het programma heeft geplaatst (en nog steeds plaatst). 

Website Serge Verstockt

Uitvoerders

ChampdAction

ChampdAction is een internationaal ontwikkelings- en productieplatform voor innovatieve en eigenzinnige (experimentele) muziekmakers en klankkunstenaars actief in Vlaanderen. Het platform gaat voor ontwikkeling en creaties lokale en internationale samenwerkingen aan met ensembles, performers, wetenschappers, technici en kunstenaars uit andere kunstdisciplines en culturen. 

Website ChampdAction

HERMESensemble

HERMESensemble (BE) onderzoekt de grensgebieden van hedendaagse muziek en kunst. Het ensemble realiseert kruisbestuivingen met oude muziek, jazz, pop-, niet-westerse muziek en elektronische kunst. Producties overstijgen de traditionele concertvorm door de synergiën met theater, dans, beeldende kunsten, video, film en multimedia. Experiment en ontmoeting vormen de uitgangspunten van elk project. 

Website HERMESensemble

Manhattan

Kolonel Begaultlaan 21
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen.  

 Met de auto: parking Vaartkom

De lijn

De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen.  

Te voet: 20 min van het station

Met de fiets: fietssnelweg F8 en F3

Met het openbaar vervoer: met de buitenringbus 600 tot Engels plein

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.