zondag, 20 oktober 2019 | 14:00 | STUK

Er zijn weinig pianisten die de talloze uitdagingen en eigenaardigheden van het allernieuwste pianorepertoire zo wervelend kunnen vertolken als Hodges. Na zijn passage als lid van het Trio Accanto verwelkomen we hem dit jaar als solist. 

Een exquise keuze aan virtuoze werken voor piano met of zonder elektronica van gevestigde en nieuwe namen wordt aan elkaar geregen door een selectie uit Peter Ablingers 21e-eeuwse klassieker Piano+Voice.

Programma

Rebecca Saunders / Marco Momi / Peter Ablinger / Yu Kuwabara (creatie) / Rolf Riehm / Georges Aperghis (creatie)

Componisten

Peter Ablinger

Peter Ablinger werd geboren in Schwanenstadt, Oostenrijk in 1959. Hij begon aan een opleiding grafische kunsten, maar vervolledigde uiteindelijk studies in compositie bij Gösta Neuwirth en Roman Haubenstock-Ramati in Graz en Wenen. Sinds 1982 woont hij in Berlijn, waar hij verschillende festivals en concerten oprichtte en dirigeerde, en werkte naast als componist ook steeds als dirigent en freelance muzikant. Hij is een van de weinige artiesten vandaag, die ‘noise’ gebruikt zonder enige vorm van symbolisme. Hij stelt de natuur van klank, tijd en ruimte in vraag, en zijn bevindingen hebben doorheen de jaren verschillende ooit onstuitbare conventies aan het wankelen gebracht.

Website Peter Ablinger


Georges Aperghis

Georges Aperghis is een Griekse componist geboren in Athene in 1945, hij woont en werkt in Parijs sinds 1963. Zijn concertmuziek omvat een grote reeks instrumentale en vocale solowerken (waaronder zijn meesterwerk Récitations uit 1978), waarbij theatrale elementen hier en daar werden geïntroduceerd. Zijn kamermuziek - zowel orkestraal, vocaal als instrumentaal - is rijk aan vele stukken gecomponeerd voor een breed scala van uitvoerende ensembles. Zijn operacomposities kunnen worden beschouwd als een synthese van zijn muzikaal theater en zijn concertmuziek: de tekst is hier het verenigende en beslissende element, de zangstem is de belangrijkste drager van expressie. (Foto: Xavier Lambours)

volledige biografie website

Rebecca Saunders

Met haar kenmerkende en intense muzikale taal is Rebecca Saunders (°1967) een van de leidende figuren van haar generatie. Ze werd geboren in Londen, en studeerde compositie bij Nigel Osborne in Edinburgh en Wolfang Rihm in Karlsruhe. Saunders heeft een sterke interesse voor de sculpturele en spatiale kenmerken van georganiseerde klank. Door de jaren heen ontving ze verschillende onderscheidignen voor haar composities, waaronder de Ernst von Siemens Composers’ Prize, de ARD en de Paul Hindemith prijs. Haar muziek wordt sinds 1997 uitgegeven door Edition Peters.

Website Rebecca Saunders

Marco Momi

Marco Momi (1978) studeerde piano, orkestdirectie en compositie. Sinds 2008 doceert hij compositie aan Italiaanse conservatoria en geeft hij lezingen in Europa. Hij is artistiek leider en muziekdirecteur van het ensemble Opificio Sonoro. Zijn muziek werd uitgevoerd door Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien, Neue Vocalsolisten Stuttgart, ... en op festivals als Warsaw Autumn, Wittener Tage für neue Kammermusik, Wien Modern, Biënnale van Venetië en Bang on a Can New York.

Website Marco Momi

Yu Kuwabara

Yu Kuwabara (°1984) is een Japanse componiste die woont en werkt in Tokyo. Ze maakt muziek om na te gaan wie ze is vanuit een diepgaande studie van de Japanse kunst en muziek. Kuwabara behaalde haar masterdiploma aan de Tokyo University of Arts en nam deel aan prestigieuze festivals, academies en programma’s voor componisten, waaronder de Darmstädter Ferienkurse, het Lucerne Festival Academy Composer Seminar en de Akademie Schloss Solitude. Haar werk is reeds uitgevoerd door onder meer Ensemble Modern en Trio Accanto in verschillende grote concertzalen in Azië, Europa en de Verenigde Staten. Haar composities worden uitgegeven door Edition Wunn.

Website Yu Kuwabara

Rolf Riehm

Rolf Riehm werd in Saarbrücken geboren in 1937. Hij studeerde muziek in Frankfurt en vanaf 1958 compositie bij Wolfgang Fortner in Freiburg. Riehm is medeoprichter van de Frankfurter Vereinigung für Musik, en doceerde aan de Rheinischen Musikschule in Keulen, waar hij ook lid was van de “Gruppe 8”, een verbond van Keulse componisten. Riehm is een eigenzinnig componist, en betrekt in zijn compositiesproces een complex netwerk van filosofische reflectie, historische feiten, mythen, sprookjes, herinneringen, natuurwetenschappelijke argumenten, en andere uiterst persoonlijke muzikale ingrediënten – een enorm palet aan uitdrukkingsmogelijkheden.

Website Rolf Riehm

Uitvoerders

Nicolas Hodges

Een actief repertoire met namen als Beethoven, Berg, Brahms, Debussy, Schubert en Stravinski versterkt Nicolas Hodges’ expertise in de hedendaagse muziek. Zoals Tempo magazine het stelde: “Hodges is een verfrissende artiest; hij speelt de klassiekers net of ze gisteren geschreven waren, en werk dat gisteren geschreven werd alsof het al een klassieker was.” Het voorbije seizoen stond hij onder meer op het podium van Wigmore Hall en speelde hij als solist bij onder andere het BBC Scottish Symphony Orchestra. In kamermuzieksetting deelt hij vaak het podium met musici en ensembles als het Arditti Quartet, Carolin Widmann en is hij te zien als lid van het Trio Accanto.

Website Nicolas Hodges

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.