zondag, 25 oktober 2015 | 17:30 | STUK

Vijf muzikanten en twee laptops: het LAPS Ensemble kiest resoluut voor de klank van een moderne, elektronische wereld.

Het Waalse ensemble rond componist en dirigent Claude Ledoux brengt in dit programma jonge componisten bij elkaar. Zij delen een fascinatie voor de digitale klankwereld en interactieve toepassingen waarbij de laptops de klank van de instrumenten en zelfs elkaar naar believen kunnen beïnvloeden, transformeren en uitbreiden. LAPS Ensemble neemt je mee op een trip naar de uithoeken van een vreemd akoestisch-digitaal universum.

Coproductie LAPS ensemble en Ars Musica.

Programma

Pierre Slinckx: LAPS#1, Piece pour ensemble et laptops (2014)
Claude Ledoux: Laps Upgrade 2.0 (wereldcreatie) COM Transit
Tomoko Fukui: Singin’ in the wind (2015) COM Ars Musica
Gilles Gobert: Piece #1 pour ensemble amplifié et trois laptops (2015)
Juan Arroyo: SONRÍO/SOLLOZO (2015)

INLEIDING

Pauline Driesen, 17u

Componisten

Gilles Gobert

Na zijn studie compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Bergen, vervolgde Gilles Gobert zijn studie in België bij Jean-Claude Baertsoen, Jean-Pierre Deleuze en Jean-Marie Rens en in het buitenland bij Helmut Lachenmann, Tristan Murail, Magnus Lindberg, Jonathan Harvey en anderen. Hij studeerde ook elektronische muziek aan het IRCAM (Institut de recherche et coördinatie acoustique - musique) in Parijs.

Hij stichtte laptop duo KNAPP met componist Gilles Doneux en is medeoprichter en lid van het ensemble LAPS. Hij is ook muzikaal directeur van het ensemble voor hedendaagse muziek ON.

Claude Ledoux

De composities van Ledoux tonen een aanpak die refereert aan de muzikale synthese om zo de vele kwaliteiten van onze gefragmenteerde wereld uit te drukken. De fascinatie voor het fenomeen van klank heeft de componist aangezet tot akoestische introspecties, geholpen door de recente technologie, computerprogramma’s en klanksynthese (echo’s van onderzoek naar elektronische muziek aan de studio’s van Luik en IRCAM). Zijn interesse in populaire en Oosterse muziek deed hem nadenken over de relatie tussen uitvoerder en instrument doorheen gebaren en muzikale incarnatie.

Zijn liefde voor klanken uit alle windstreken stimuleerde hem tot veldonderzoek in Oostelijke landen (India, Cambodja, Vietnam, Indonesië, Japan) en Zuid-Amerika om hun traditionele muziek te leren. Het muzikale werk van Claude Ledoux synthetiseert deze elementen in een weelderige omgeving met het verlangen het fenomeen van de melodie te vernieuwen, een plaats waar emotie vanuit de ontmoeting van verschillende imaginaire culturen komt.

Juan Arroyo

Juan Arroyo is een van de belangrijkste Peruviaanse componisten van zijn generatie. In 2013 kreeg hij de opdracht van het Franse ministerie van cultuur om een nieuw werk te componeren getiteld SAMA dat door ensemble Proxima Centauri werd gecreëerd op het Festival Novart te Bordeaux. De Fondation Salabert bekroonde hem met de Prix de Composition 2013 voor SELVA, een choreografie voor drie dansers, orkest en electronics, gepremieerd door het Orchestre des Lauréats du Conservatoire National Supérieur de Paris met dirigent Tito Ceccherini op 4 oktober 2013.

Zijn composities werden uitgevoerd door ensembles als Linea, Proxima Centauri, Vortex, Le Quatuor Tana, Red Note, Prime Project, L'Arsenale, Artsound quartet en werden gespeeld op gerenommeerde festivals als Festival Manca, Archipels, Novart, Mixtur, Rhizome, Plug, La Chaise-Dieu en Ars Musica.

Pierre Slinckx

Pierre Slinckx componeert instrumentale en hybride (elektroakoestische) muziek voor ‘concerten’ en soundtracks, en maakt arrangementen. Hij won de Henri Pousseur prijs in 2013 en de André Souris prijs in 2015. Twee animatiefilms van Bruno Tondeur waarvoor hij de muziek schreef - Maintenant il faut grandir en Deep Space – werden geselecteerd en wonnen prijzen op verschillende internationale festivals. Slinckx is lid van LAPS als componist en performer op laptop.

Tomoko Fukui

Componiste Tomoko Fukio werd uitgenodigd door en schreef in opdracht van de Internationale Ferienkurse für Neue Musik, Darmstadt (Duitsland), International Music Festival in Melbourne (Australië), La Biennale di Venezia (Italië), Takefu International Music Festival (Japan), Pan Music Festival (Zuid-Korea), Maerz Musik in Berlijn en ECLAT Festival Neue Musik Stuttgart (Duitsland), enz.

Haar werken werden ook geselecteerd voor de ISCM World Music Days in Hong Kong 2001, Zagreb 2005 en Oostenrijk-Slovakia 2013. Fukui werd bekroond in de compositiesectie (orkestwerken en kamermuziekwerken) van de Music Competition van Japan en ontving de Akiyoshidai International Compositional Prize, en de Scholarship Prize van Darmstadt.

Daarnaast is Fukui ook actief als dirigent van concerten gehouden in binnen- en buitenland. Sinds 2001 leidt zij het ensemble next mushroom promotion, een hedendaags muziekensemble en haar radicaal project lokte heel wat aandacht. Het ensemble was te gast op verschillende internationale festivals en creëerde al vele werken van Japanse componisten. In 2005 ontving ze de Keizo Saji Prize voor haar uitvoering van werk van Toshio Hosokawa van de Suntory Foundation for Arts.

Fukui werd geboren in 1960 in Kyoto, Japan. Ze studeerde literatuur, dans, bibliothecaris, piano en compositie. En soms was ze aan het zingen op straat.

Uitvoerders

LAPS Ensemble

LAPS, young Belgian Ensemble, arose from the desire to create an original ensemble which associates amplified instruments with two laptops. The first idea was to provoke human and gestural interactions, imagining a « chamber-music concept » emerging from the relation between « acoustic » musicians and « electronic » performers. Launched in 2013 on the initiative of the composers Claude Ledoux – manager and conductor of the ensemble - and Gilles Gobert – member of the Laptop duo KNAPP with the composer Gilles Doneux- LAPS has for vocation to arouse a new repertoire for this original musical association. Besides a policy of guest composers, the ensemble shows also the desire to promote its composers. Furthermore, its programs alternate « written » compositions and improvisations. LAPS was born at the occasion of the Electro Night during Ars Musica 2013. Furthermore, the Ensemble was invited at the Shanghai Festival in December 2014. Amongst other concerts, 2015 will see the Ensemble at TRANSIT Festival, LOOP Festival and so on.

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.