zondag, 22 oktober 2017 | 20:30 | STUK

Our Ears Felt Like Canyons

Geen feestje is zo geschikt om Transit mee af te sluiten als een heus gitaarfeestje. Vlaanderens meest elektrische kwartet Zwerm bedacht hiervoor een nogal aparte opstelling: centraal in een cirkel, met het publiek er omheen.

Ze overtuigden bovendien een aantal van de meest gewilde componisten van het moment om hiervoor nieuw werk te schrijven. Joanna Bailie, Christopher Trapani en Alexander Schubert in 360° surround-ervaring. Dat zal (en mag) knallen.

"...And we played until our awareness became embedded in the canyon and summoned a ghostly, floating train, an apparition of metal meeting metal, reflected doubly, triply, endlessly from the canyon, from the mind, from the flickering passenger windows, the rumbling ties, OUR EARS FELT LIKE CANYONS. We didn't speak until morning." (Pauline Oliveros)

Composition commission by Zwerm, with the support of

Image result for ernst von siemens music foundation

Componisten

Alexander Schubert

Alexander Schubert (1979) studeerde bio-informatica en compositie. Schuberts interesses liggen in het onderzoeken van cross-genre interfaces tussen akoestische en elektronische muziek, het combineren van verschillende muziekstijlen (zoals hardcore, free jazz, populaire elektronische muziek, techno) met hedendaagse klassieke concepten.

Een belangrijk aandachtspunt in zijn werk is het performance element. Het gebruik van het lichaam in elektronische muziek en het transport van extra content door middel van gebaren zijn belangrijke functies in zijn stukken, die zijn gericht op de ‘empowerment’ van de performer en op het bereiken van een maximale energie. Dat gebeurt zowel door middel van sensoren als visuele media. (Foto: Evy Schubert)

Joanna Bailie

Joanna Bailie werd geboren in Londen in 1973 en woont momenteel in Berlijn. Ze studeerde compositie bij Richard Barrett en elektronische muziek aan het Nederlands Koninklijk Conservatorium. Haar recent werk omvat kamermuziek en installatiekunst. De composities van Bailie laten zich kenmerken door het gebruik van 'field recordings' gecombineerd met akoestische instrumenten. Ze is ook geïnteresseerd in de interactie tussen audio en het visuele.

Website Joanna Bailie

Christopher Trapani

Christopher Trapani heeft een actieve carrière in de Verenigde Staten en Europa. Zijn muziek synthetiseert uiteenlopende invloeden, waardoor zowel Amerikaanse als Europese stijlen worden geweven tot een persoonlijke esthetiek Ook invloeden van Delta Blues, Appalachian folk, foxtrots en Turkse makam zijn hoorbaar in Trapani's muziek naast spectrale golven en meanderende canons.

Website Christopher Trapani

Uitvoerders

Zwerm

"Te down to earth voor de rockwereld, te vrijgevochten voor die van de klassieke muziek, zoekt Zwerm noodgedwongen een eigen terrein op: overal tussenin en nergens thuis. Of althans niet om zich er onderuitgezakt te settelen." - Koen van Meel, Kwadratuur

Het elektrisch gitaarkwartet Zwerm werd opgericht in 2007 en werkte in het verleden nauw samen met artiesten als Fred Frith, Mauro Pawlowski, Eric Thielemans, Yannis Kyriakides, Francois Sarhan, Marc Vanrunxt, Shila Anaraki, Etienne Guilloteau, Stefan Prins en Serge Verstockt.

Website Zwerm

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

H. Hartkliniek, Naamsestraat 102c

De lijn

Lijnen 1 en 2
Halte H. Hartkliniek

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.