Quota voor genderevenwicht

Keychange is een baanbrekend internationaal initiatief dat investeert in vrouwelijk opkomend talent en festivals aanmoedigt om in het muzikale landschap een 50:50 genderevenwicht te realiseren tegen 2022.

Jonge artiesten en creatievelingen (60 in aantal) uit heel Europa worden uitgenodigd om te participeren in een reeks perfomances, artistieke samenwerkingen en creatieve labs tijdens internationale festivals.

Een innovatiefonds zal de testfase van deze nieuwe projecten ondersteunen. Zodoende kan de Keychange-ambitie om een evenwichtiger muziekindustrie voor de huidige en toekomstige generaties te realiseren in versneld tempo gebeuren.

Keychange, geleid door de PRS Foundation en ondersteund door het Creative Europe programme van de Europese Unie, loopt in samenwerking met Musikcentrum Öst, Reeperbahn Festival, Iceland Airwaves, BIME, Tallinn Music Week, Way Out West, Liverpool Sound City en Mutek.

Festival 20·21 is het eerste festival in Vlaanderen / België die zich achter het project schaart en zich engageert om tegen 2022 het volgende te realiseren:

  • 50:50 genderevenwicht in de programmatie (d.w.z. 50% van de performances met min. 1 vrouw/non-binary/transgender);
  • 50:50 genderevenwicht in panels en conferenties (d.w.z. met min. 1 vrouw/non-binary/transgender als spreker);
  • 50:50 gender evenwicht bij alle compositie-opdrachten (d.w.z. 50% van de componisten die een opdracht krijgen zijn vrouw/non-binary/transgender);
  • gemiddeld 50:50 genderevenwicht in de programmatie en compositie-opdrachtenverspreid over een termijn van vijf jaar: 2018-2022.

website Keychange