Ga verder naar de inhoud

Boho Strings, An Raskin, Francis Mourey, dir. Etienne Siebens

Zeven woorden - modern

Goebajdoelina, Lutosławski

Zeven Woorden gaat over de laatste woorden – eigenlijk zinnen – die Christus volgens de overlevering uitsprak aan het kruis, voor hij de geest gaf. Veel componisten lieten zich inspireren door die dramatische scène, die een kernmoment is in de geschiedenis van het christendom. In dit tweeluik prijkt Haydns ‘klassieke’ versie (concert 11.10.2022) tegenover een moderne interpretatie van Sofia Goebajdoelina (dit concert).

Sofia Goebajdoelina zorgt voor een moderne versie van de historische ‘zeven woorden’. Ook hier geen teksten, maar enkel gesublimeerde klanken.

De solo-cello en de bajan (Russische accordeon) gaan een mysterieuze dialoog aan, in een geraffineerd web van trage strijkersklanken. Zoals steeds bij Goebajdoelina is alles subtiel, maar hangt er ook voortdurend dreiging in de lucht. Stapje per stapje bouwt het concert op naar dit intense meesterwerk: eerst klinkt Goebajdoelina’s duet In Croce, daarna de treurmuziek voor strijkers die Lutosławski schreef bij de dood van Béla Bartók en tot slot dus de Sieben Worte.

wo 12 okt 2022 · 20:30
Sint-Geertruikerk

Programma

19:45

Intro Jan Christiaens

20:30

Concert

Sofia Goebajdoelina: In Croce, Sieben Worte

Witold Lutosławski: Musique funèbre