Ga verder naar de inhoud

Quatuor Danel

In memoriam

Mieczysław Weinberg, Dmitri Sjostakovitsj

In memoriam is gedompeld in rouw, maar tevens is het een lichtbaken van muzikale verfijning. 

Mieczysław Weinbergs Zestiende Strijkkwartet is op zich al aangrijpend, maar het pakt nog meer naar de keel bij het besef dat de componist het schreef ter nagedachtenis van zijn zus, die door de Nazi’s gedeporteerd en vermoord werd. 

Ook in het laatste strijkkwartet van Sjostakovitsj deelt de dood de lakens uit: het lamentogevoel is alomtegenwoordig in dit uitgestrekte, trage werk, waarin de componist zich weemoedig naar zijn eigen einde lijkt te schrijven.

Quatuor Danel heeft veel verdiensten, maar een van de belangrijkste is wel dat het zich al jaren dubbel plooit om de weergaloze strijkkwartetten van Mieczysław Weinberg op de kaart te zetten.

Hun integrale opname van die werken is intussen een wereldreferentie, niet enkel omdat ze zo briljant is, maar vooral omdat ze laat horen dat Weinbergs kwartetten op dezelfde hoogte staan als die van Sjostakovitsj.

di 24 okt · 20:30

Programma

19:45

Intro 

Pauline Driesen

20:30

Concert

M. Weinberg: Strijkkwartet nr. 16 op. 130

D. Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 15

Tips voor jou

Trio Khaldei, Benjamin Dieltjens

Béla Bartók, Galina Oestvolskaja
wo 27 sep · 20:30

Uitvoerders

Quatuor Danel

Quatuor Danel

Quatuor Danel staat bekend om hun gedurfde, geconcentreerde interpretaties van de strijkkwartetcycli van Beethoven, Schubert, Sjostakovitsj en Weinberg. Hun levendige en frisse visie op het traditionele kwartetrepertoire leverde hen vervolgens lovende kritieken op bij publiek en pers. In hun repertoire nemen Russische componisten een bijzondere plaats in.

Quatuor Danel laat horen dat Weinbergs kwartetten op dezelfde hoogte staan als die van Sjostakovitsj.

Tickets

€ 25

Quatuor Danel di 24 okt 2023 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

Sint-Geertruikerk

Halfmaartstraat 1
3000 Leuven

De Lijn Plan je route
Parking Vaartkom Naar de parking
Sint-Geertruikerk is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder. Ga naar TICKETS voor meer info