Ga verder naar de inhoud

Daan Vandewalle, Emi See, Djuwa Mroivili, Lukas Huisman, Collectif Faire-Part

The Ground of Anything

Julius Eastman, Steve Reich

Evil Nigger en Gay Guerrilla: alleen de titels van deze werken volstaan om een zaal vandaag in rep en roer te zetten. In ieder geval maken ze het onmogelijk om simpelweg wat minimal music te savoureren.

Des te meer misschien omdat componist Julius Eastman zelf homo en zwart was! En des te meer ook omdat in dit concert de werken van Eastman gekoppeld worden aan teksten en beeldmateriaal die de zaken zo mogelijk nog scherper stellen. Een concert als een denkoefening dus, en als een spetterend bewijs dat weinig zaken ons geweten meer op scherp kunnen stellen dan de confrontatie met ongefilterde moderne kunst.

Muziektheater Transparant toont zich al jaren een meester in het opzetten van projecten die sociale en andere vraagstukken recht in de ogen kijken. Geen vooroordeel is veilig voor deze creatievelingen. Dat is ook het geval voor The ground of anything, een geadapteerde versie van hun voorstelling Joy Boy – A Tribute to Julius Eastman. Naast de vier pianisten, waaronder Eastman-kenner Daan Vandewalle, zorgen ook de bijzondere video’s van het Vlaams-Congolese kunstenaarscollectief Faire-Part voor een ingrijpende ervaring.


Productie: Muziektheater Transparent 
i.s.m. UUR KULTUUR KU Leuven

Programma

19:45

INTRO 

Maarten Beirens 

20:30

CONCERT

Eastman: Evil Nigger

Reich: Piano Phase

Eastman: Gay Guerrilla

Deel deze pagina

Tips voor jou

The Ground of Anything Concertbeeld 23.10.2024

NN

A debate on words and values
di 22 okt · 20:00
Schönberg & Ives Unlimited Concertbeeld 13.09.2024

Daan Vandewalle

Arnold Schönberg, Anton Webern, Ferruccio Busoni, Charles Ives, Henry Cowell, Frederic Rzewski
vr 13 sep · 20:30

Uitvoerders

Daan Vandewalle

Daan Vandewalle

Pianist Daan Vandewalle geniet een internationale reputatie als specialist in nieuwe muziek, met een sterke focus op 20e en 21e eeuwse Amerikaanse pianomuziek. Zijn programma's zijn vaak buitengewoon, zowel op technisch als intellectueel niveau, en combineren vaak het klassieke repertoire met premières van nieuwe werken die speciaal voor hem gecomponeerd zijn.

Emi See

Emi See

Emi See is een pianiste die gespecialiseerd is in de uitvoering van nieuwe muziek. Ze is geboren in Californië en woont en werkt nu in Essen, Duitsland. In 2023 voltooide Emi haar Master en Postgraduaat Solist aan het KASK & Conservatorium Gent, waar ze studeerde bij Daan Vandewalle. Ze kon reeds samenwerken met componisten als Bernhard Lang en Shiori Usui, alsook met verschillende jonge componisten.

Djuwa Mroivili

Djuwa Mroivili

Djuwa Mroivili (°1998, KM/NL) is een multidisciplinair kunstenaar, afro-hair inspirator, curator en researcher met Amsterdam als thuisbasis. Naast haar concerten als klassiek pianiste, experimenteert ze ook met andere formats waarin muziek een rol speelt. Als maker ontwikkelt ze performances die maatschappijkritisch en conceptueel gelaagd zijn, dikwijls geïnspireerd op bevindingen uit archiefonderzoek.

Lukas Huisman

Lukas Huisman

Lukas Huisman is een Belgische pianist en uitvoerder van voornamelijk hedendaagse klassieke muziek, met een grote voorliefde voor complex (post-)modern repertoire. Op het podium of in de studio, solo of in ensembles, streeft hij steeds naar een goed geïnformeerde en eerlijke uitvoering, met passie maar no-nonsense. Daarnaast is hij ook geïnteresseerd in jazz en Japanse traditionele en hedendaagse klassieke muziek.

Collectif Faire-Part

Collectif Faire-Part

Collectif Faire-Part is een ensemble van Belgische & Congolese kunstenaars. Samen willen ze nieuwe verhalen vertellen over Kinshasa, over Brussel en de vele complexe relaties daartussen. Naast hun gezamenlijke praktijk proberen ze elkaar te ondersteunen in hun persoonlijke artistieke projecten. Ze maken films en foto's, cureren programma's, geven workshops en organiseren een tweejaarlijks performancefestival genaamd SOKL.

Een concert als een denkoefening en als een spetterend bewijs dat weinig zaken ons geweten meer op scherp kunnen stellen dan de confrontatie met ongefilterde moderne kunst.

Tickets

€ 25

Gratis voor studenten met Cultuurkaart KU Leuven, reservatie verplicht via UUR KULTUUR

The Ground of Anything wo 23 okt 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

LUCA School of Arts campus Lemmens

Lemmensberg 3
Leuven 3000