Ga verder naar de inhoud

Graindelavoix, Jan Michiels, Björn Schmelzer

Epitaphs of Afterwardsness

Guillaume de Machaut, György Kurtág, Iannis Xenakis, György Ligeti, Johann Walter, Johann Sebastian Bach

Uitgangspunt van dit concert is de Messe de Notre Dame - de massieve mis die Guillaume de Machaut schreef in de 14e eeuw. 

Van hieruit ontplooit Epitaphs of Afterwardsness zich tot één langgerekte reflectie over vergankelijkheid - van de kunstwerken zelf, van diegenen die haar uitvoeren, beluisteren, interpreteren... 

Om de confrontatie met de ‘achterafheid’ op scherp te stellen tracht het ensemble de mis niet te herstellen in haar zogezegde oorspronkelijkheid, maar presenteert ze haar in een radicaal eigentijds kader. Daarbij tonen alle stukken zich onvermijdelijk als grafschriften van een eeuwig verdwijnen.

Het Antwerpse gezelschap Graindelavoix, opgericht en geleid door Björn Schmelzer, staat bekend om zijn onorthodoxe uitvoeringen van oude muziek. Steeds weer bindt dit ensemble de strijd aan met hardnekkige clichés en common sense opvattingen. Graindelavoix voert de muziek niet gewoon uit, maar tracht haar heruit te vinden. Zoals het de korrel in de stem opzoekt (“le grain dans la voix”), zo ook zoekt het voortdurend naar het steentje in de schoen van de interpretatie. Het doel daarbij is eerder artistieke waarachtigheid dan wetenschappelijke waarheid.

ma 30 sep · 20:30

Programma

19:45

INTRO

Jan Christiaens

20:30

CONCERT

Een muzikale collage rond de Messe de Notre Dame van Guillaume de Machaut. Met werken van Kurtág, Xenakis, Ligeti, Walter en J.S. Bach.

Deel deze pagina

Tips voor jou

Desire & Disillusion Concertbeeld 23.09.2024

SPECTRA, Filip Rathé, Thomas Blondelle, Lise Bruyneel

Daan Janssens, Franz Schubert
ma 23 sep · 20:30

Uitvoerders

Graindelavoix

Graindelavoix

Graindelavoix, opgericht in 1999, is een Antwerps muziek- en kunstensemble. Onder leiding van oprichter-dirigent Björn Schmelzer streeft het naar een hedendaagse en kritische interpretatie van voornamelijk historische, vocale repertoires. De artistieke allure van het ensemble, het karakteristieke geluid, de plastische uitvoeringsstijl en de rigoureuze programmering maken het zowel uniek als moeilijk te plaatsen in het huidige artistieke landschap.

Jan Michiels

Jan Michiels

Pianist Jan Michiels staat bekend om zijn zeer persoonlijke en veelgelaagde omgang met het pianorepertoire, door oud en nieuw in telkens wijzigende perspectieven te combineren. Hij geeft zijn programma’s vorm vanuit een voortdurende dialoog met de levende muziekgeschiedenis. Zo werkte Michiels intens samen met componisten als György Kurtág, Karel Goeyvaerts en Kris Defoort.

Björn Schmelzer

Björn Schmelzer

Björn Schmelzer is dirigent, schrijver, kunstenaar, filmmaker en antropoloog. Zijn onderzoek als artistiek leider van het Antwerpse muziekensemble Graindelavoix werkt hij verder uit in essays, lezingen en publicaties op het kruispunt van speculatieve theorie, psychoanalyse, muziek en kunstgeschiedenis. Schmelzer is geïnteresseerd in hoe kunst getuigt van processen van vervreemding en subjectivering, historische fantasie, gotische plasticiteit en ruïne.

Vanuit de Messe de Notre Dame van Guillaume de Machaut ontplooit 'Epitaphs of Afterwardsness' zich tot één langgerekte reflectie over vergankelijkheid.

Tickets

€ 30

Epitaphs of
Afterwardsness ma 30 sep 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

Sint-Geertruikerk

Halfmaartstraat 1
3000 Leuven

De Lijn Plan je route
Parking Vaartkom Naar de parking
Sint-Geertruikerk is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder. Ga naar TICKETS voor meer info