Ga verder naar de inhoud

I SOLISTI & SPECTRA

Kaija Saariaho, Annelies Van Parys, Saskia Venegas, Ellen Jacobs

Met de Finse componiste Kaija Saariaho verloor de muziekwereld vorig jaar één van de grote boegbeelden van haar generatie. Haar geraffineer- de muziek en poëtisch gebruik van elektronica blijven inspireren. Drie componisten (Annelies Van Parys, Saskia Venegas en Ellen Jacobs) gaan in dialoog met een iconisch werk van haar, Solar uit 1993, niet om reper- toire te canoniseren, maar om vooruit te kijken naar de nieuwe stappen die de volgende generaties op dat pad zetten.

Coproductie November Music

I.h.k.v. Sounds Now

zo 20 okt · 20:30

Programma

Saariaho: Solar

Van Parys: Threnody

Venegas: The White Lotus (creatie)

Jacobs: creatie (commissie Transit )

Deel deze pagina

Tips voor jou

I SOLISTI & Gerda Dendooven

Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Erwin Schulhoff
zo 13 okt · 18:00

Uitvoerders

I SOLISTI

I SOLISTI

I SOLISTI verenigt topmusici die elk afzonderlijk een stevige reputatie hebben opgebouwd als solist, orkest- of kamermusicus. Een vaste kern van een twintigtal muzikanten wordt uitgebreid of ingeperkt, afhankelijk van het project. Het muzikale erfgoed van 250 jaar blazers(r)evolutie van Mozart tot vandaag is de rode draad en wordt vol overgave uitgedragen maar ook continu in vraag gesteld en vernieuwd.

SPECTRA

SPECTRA

SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek, met Filip Rathé als artistiek leider en dirigent. Het ensemble bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. SPECTRA creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.

Componisten

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho (1952-2023) was een toonaangevende stem van haar componistengeneratie, zowel in haar geboorteland Finland als wereldwijd. Haar karakteristieke weelderige en mysterieuze texturen werden vaak gecreëerd door live performance en elektronica te combineren. In haar composities vermengde ze vaak wetenschap, technologie en ratio met een poëtische inspiratie, wat resulteert in diep zintuiglijke en associatieve ervaringen.

Annelies Van Parys

Annelies Van Parys

Annelies Van Parys is een van de toonaangevende componisten van België. Ze schrijft zowel solo- en kamermuziek als grote orkestcomposities. Ze legt zich hiernaast toe op opera, muziektheater en installaties, waarbij de dramatiek van deze werken haar instrumentale schrijven aanvult. Van Parys is huiscomponist bij Muziektheater Transparant en professor compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Saskia Venegas

Saskia Venegas

Saskia Venegas is een Spaans-Belgische componist, muziektheatermaker en violist gevestigd in Nederland. Haar interesse in menselijk sociaal-politiek gedrag en de urgentie om bewustwording van sociaal onrecht te bevorderen, voeden haar schrijven. Tijdens 2024 en 2025 zal Venegas componist in residentie zijn bij het Nederlandse Festival Music Meeting, waar ze nieuw werk zal schrijven voor cellist Maya Fridman en het Kronos Quartet.

Ellen Jacobs

Ellen Jacobs

Hoe intens ervaren wij het geluid rondom ons? Wat is de grens tussen de geluiden die ons elke dag omgeven en muziek? Ellen Jacobs (BE) probeert in haar praktijk als componist deze vragen te beantwoorden door in te zoomen op klank en deze te hercontextualiseren. Ze gaat op zoek naar de grens tussen elektronische en akoestische muziek en maakt van beide gebruik om haar klankwereld vorm te geven.

Tickets

€ 20

I SOLISTI & SPECTRA zo 20 okt 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

De Lijn Plan je route
Parking Heilig Hart Naar de parking
STUK is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder Ga naar TICKETS voor meer info